забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли защо виждаме дъха си, когато е студено?

Знаете ли защо виждаме дъха си, когато е студено?

Аз детето | 2022-11-16

Знаете ли защо виждаме дъха си, когато е студено?

Бррр! Защо е толкова студено? Май не трябваше да се лъжем от приятното слънце навън и да излизаме по леко дънково яке. И определено не трябваше да оставяме шапката и шала на леглото у дома. Сега как ще изчакаме автобуса в такъв студ! Дано дойде по-скоро преди да сме заприличали на ледени висулки или сополите ни да замръзнат. Това ще е доста неприятна гледка. От друга страна да си виждаш дъха е интересно. Докато говорим или си поемаме повече въздух приличаме на бебета дракони, които се учат да издишват огън, доста готино, нали? Чакайте, да не би наистина да се превръщаме в дракони? Или се случва нещо друго? Защо можем да видим дъха си, когато навън е студено, но не и когато е по-топло? Тези от вас, които знаят отговора бързо да вдигнат ръка. За съжаление не можем да видим колко сте, затова все пак ще отговорим на този въпрос. Дори и да знаете отговора – прочетете, може би ще намерите още нещо интересно в този текст.

Може би вече знаете, че когато вдишвате, тялото ви поема кислород от въздуха около вас. Когато издишате, дробовете ви изхвърлят въглеродния диоксид обратно във въздуха. Но това, което издишвате, съдържа и други неща освен въглероден диоксид. Когато издишвате дъхът ви също съдържа влага. Тъй като устата и белите дробове са влажни, при всяко ваше издишване във въздуха попада и малко вода под формата на водни пари (газообразната форма на водата). За да може водата да остане под формата на водна пара, тя се нуждае от достатъчно енергия, за да запази молекулите си да се движат. Във вашите дробове, където е хубаво и топло, това не е проблем. Но когато издишате и навън е студено, водните пари в дъха ви губят енергията си бързо. Вместо да продължат да се движат свободно, молекулите започват да се събират плътно заедно. Докато го правят, те се забавят и започват да се променят във течна форма на водата.

Този процес учените наричат кондензация. Когато издишате, когато навън е студено, водните пари в дъха ви се кондензират в много малки капчици течна вода, които можете да видите във въздуха като облак, подобен на мъгла. Когато обаче се стопли, невидимият газ от водни пари остава невидим, защото топлия въздух осигурява енергия, която позволява на водната пара да остане газ. Няма точна температура, при която ще се получи кондензация. Много фактори на околната среда, различни от температурата, могат да играят роля в кондензацията, включително относителната влажност (количеството влага във въздуха). Но да видите дъха си най-често може да се случи ако температурата е под 7° C.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град