Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли защо понякога не запомняме сънищата си?

Знаете ли защо понякога не запомняме сънищата си?

Аз детето | 2019-03-08

Знаете ли защо понякога не запомняме сънищата си?

Ето те и теб! Ти стоиш накрая на джунглата с мачете в ръка. Със своята вярна маймунка на рамо си готов да преминеш през последните километри в гъстата, задушна и тъмна джунгла. Твоето приключение в Амазонка те е довело до тази точка и ти си готов най-накрая да намериш вълшебното пиратско съкровище, което търсиш цял живот. Ако изчисленията ти са правилни, точно пред теб има басейн, пълен със студена вода в основата на древен храм, пълен с богатства, които ще бъдат само твои. Минавате през последните лияни и пред очите ти...

Бийп! Бийп! Бийп! Какво?! Не! Будилникът го прави отново! Чудесният сън беше на път да стане още по-добър, само за да бъде прекъснат твърде рано. Искаш да продължи и затваряш очите си отново, но въпросът е дали можеш да се върнеш точно в момента, когато си се събудил? Ако това ти се е случило в миналото, вече знаеш отговора. Въпреки че някои хора твърдят, че са успели да се върнат в съня си, след като са спрели да сънуват, повечето от нас знаят, че сънищата често изчезват безвъзвратно. Не само, че е невъзможно да се върнем в тях, но често дори и не си ги спомняме след като се събудим. Но защо е така? Може да има нещо общо с предположението на експертите, че повечето хора сънуват няколко неща само за една нощ. Ако изобщо си спомняш нещо за сънищата си, вероятно си спомняш само части от последния сън, който си имал преди да се събудиш.

Повечето от нас имат нов сън на всеки 90 минути. Така че е изчислено, че сънуваме повече от 100 000 неща само за 5 години от живота си. „Но аз не сънувам“ ще си кажат някои от вас. Просто заспивам и се събуждам и това е. Твърдението обаче няма нищо общо с истината, просто въобще не помните сънищата си. Всеки човек сънува винаги, когато спи. Сънищата са толкова трудни за запомняне, защото мозъкът не работи по време на сън така, както през деня. Сигурно сте чували, че сънят минава през определени фази. В една от тях започваме да сънуваме, но за съжаление точно тогава и тази част от мозъка, която отговаря за запомнянето също си почива и не работи с пълния си капацитет. Ако наистина искате да запомните някой сън опитайте следния експеримент. Просто лежите още малко време след като сте се събудили. Мърдането при събуждане кара мозъка веднага да се активира и да се откъсне от света на сънищата, но ако не мърдате – той все остава до известна степен там, а онази част, която запомня също се активира и може и да успеете!

Вижте още някои любопитни факти за сънищата:
Да „хванем“ лошите сънища и украсим стаята си
Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град