забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли защо някои неща се топят, а други изгарят?

Знаете ли защо някои неща се топят, а други изгарят?

Аз детето | 2018-09-05

Знаете ли защо някои неща се топят, а други изгарят?

Обзалагаме се, че обичате електричеството, дори и да не сте се замисляли по този въпрос, вие не можете без него. Както и всеки от нас! Любимите ни смартфони, компютри, лаптопи и всичко останало можем да ползваме благодарение на електричеството. Благодарение на него може да ни е хладно през лятото и топло през зимата и светло. Представяте ли си какво би било да не можем да правим нищо след като Слънцето залезе, защото не можем да си светим... Знаехте ли обаче, че най-мощното електричество идва не от жиците, а от гръмотевиците и мълниите. Може би това е една от причините, често да спира токът, когато те са прекалено много и силни. Какво правите тогава?

Можете да седнете в тъмното и да чакате светлините да се върнат отново, но това е малко скучно. Вместо това, вероятно взимате фенерче, за да продължите да четете любимата си книга. Можете ли да си представите какво е било за децата преди електричеството? Какво би било да четеш на свещи всяка вечер? Свещите са интересни за нас, но сигурно не биха ни харесвали чак толкова ако бяха единственият ни източник на светлина освен слънцето. Представете си само, освен че осветяват съвсем малка част от стаята, щяха и често да се топят. Като казахме топят, забелязали ли сте нещо интересно. Питали ли сте се някога защо например фитилът на свещта изгаря, а самата тя се топи? Защо някои неща горят, докато други се разтопяват?

Въпреки че може да изглежда сякаш тези две действия са две страни на една и съща монета, те всъщност са различни процеси. Различните материали реагират различно, когато са изложени на топлина. Топенето е физически процес, който включва фазовия преход на вещество от твърдото му в течно състояние. Изгарянето, от друга страна, е химичен процес, който представлява разграждане на веществото и промяната му в различни други вещества. Например, когато ледът се разтопи, той се сменя от твърдо кубче във вода, но си остава същото вещество. Ако запалите камина или печка с дърва обаче, те се променят и се разделят на различни вещества като целулоза, лигнин, вода и други. Превръщат се в нови вещества като въглен, метанол, въглероден диоксид.

Изгарянето всъщност е доста интересен процес, защото веществата, които изгарят вместо да се стопят, имат температури на горене, които са по-ниски от точката на топене. Преди да имат възможност да се затоплят до температура, достатъчно висока, за да се стопят, те реагират с кислорода в атмосферата и изгарят. Такъв е случаят с дървесината. Вероятно сте забелязали, че дървесината, изложена на топлина, не се топи. Вместо това дървото реагира с кислорода във въздуха и изгаря, превръщайки се във въглен, пепел и други вещества в процеса.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град