Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли нещо за мъха?

Знаете ли нещо за мъха?

Аз детето | 2019-02-08

Знаете ли нещо за мъха?

Отдавна, отдавна (преди около 540 милиона години ако трябва да бъдем по-точни), специална група растения преживяват най-голямото приключение на което може да се подложи едно растение – от водата започват да растат на сушата. Сещате ли се коя е тази група? Те са много малки и странни... Наричат се мъх! Всъщност знаете ли, че думата „мъх“ всъщност обединява цяла група различни видове растения, които освен всичко друго дори нямат и корени... Често ги пренебрегваме и не се интересуваме от тях, защото те са малки, но в действителност мъховете са доста интересни. Има хиляди известни видове мъхове. Тази група от растения е доста издръжлива и затова мъх може да бъде открит в местообитания, вариращи от влажни тропици до полярни региони, езера, реки и потоци. Всъщност мъхът е открит почти навсякъде, освен в солена вода.

Мъхът е сравнително несложно растение, без листа, стъбла, корени и пъпки и често го свързваме с така наречените „васкуларни растения“ като папрати, борови дървета и цветя. Не, мъхът всъщност е неваскуларно растение, което вместо корени използва малки нишки, за да се закотви за камъните, дърветата или земята, където расте. Ако можехме да попитаме един мъх, кое би било мечтаното от него място, където да расте щастлив, то със сигурност то ще е сенчесто, влажно и хладно. Повечето видове предпочитат сенчеста земя, брегове със скали или стволове на дървета. Въпреки че мъхът предпочита влажни среди, той се е приспособил да преживява и периоди на сухо време. Ако се натъкнете на парче мъх, който е станал кафяв или черен, той може да изглежда мъртъв, но добавете малко вода и може да се изненадате. Много пъти растението ще стане зелено сякаш нищо му няма веднага щом усети малко влага.

И вярвате или не мъхът всъщност е много полезен за хората. Хората са използвали мъхове за различни цели. По време на Втората световна война вид мъх, е бил използван за превързване на рани. В допълнение към абсорбцията, войниците установили също, че мъхът притежава леки антибиотични свойства. В Мексико мъхът се използва като коледна украса и много японски градинари отглеждат мъхове, за да придадат усещане за спокойствие на техните градини. Все по-популярно става и да си направиш жива стена от мъх у дома!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град