интересно

Начало | интересно | Знаете ли нещо интересно за судоку?

Знаете ли нещо интересно за судоку?

Аз детето | 2019-05-14

Знаете ли нещо интересно за судоку?

Обичате ли пъзели? И не говорим за тези пъзели, които се състоят от 500 парчета, които трябва да се съберат заедно, за да направите картина. Говорим за пъзели, които тестват мозъка ви в областта на езика, логиката или математиката. Пъзелите са любимо занимание за хора от всички възрасти. Някои хора с нетърпение очакват да решат кръстословицата във вестника, докато закусват. Други обичат да поставят мозъка си на изпитание като начин да станат по-умни. Други пък решават пъзели, за да убият времето по време на път или чакане с нещо полезно.

Един от най-популярните пъзели днес се нарича судоку. Судоку се състои от 81 кутии, подредени в 9X9 мрежа. Това означава, че има 9 реда и 9 колони. Има и 9 подрешетки – понякога наричани кутии или блокове – подредени в 3X3 групи. Судокото може и да се решава само с числа, но то по-скоро тества логиката ви, а не уменията по математика. Целта на судоку пъзела е да попълните полетата с цифрите от 1 до 9 по такъв начин, че всяка колона, всеки ред и всяка 3X3 подмрежа да съдържа всички числа от 1 до 9. Всяка цифра от 1 до 9 може да се използва само веднъж във всяка отделна колона, ред или подмрежа. Судоку пъзелите започват с няколко цифри, които вече са попълнени. Обикновено пъзелът има само едно възможно решение. Въпреки че могат да звучат лесно, пъзелите судоку могат да бъдат много предизвикателни.

Судокуто започнало да се появява във вестниците късно през деветнадесети век. Пъзел, много подобен на модерното судоку, се появява във френски вестник през 1895 година. Днес обаче судоку пъзелите далеч не се срещат само във вестниците. Днес можете да намерите такива пъзели в специални книги, както и в интернет и дори приложения за смартфони. Освен това всяка година в различни страни по света се провеждат световни първенства по судоку.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град