История

Начало | История | Знаете ли коя е Мона Лиза?

Знаете ли коя е Мона Лиза?

Аз детето | 2018-06-25

Знаете ли коя е Мона Лиза?

Когато става дума за известни произведения на изкуството има доста кратък списък с най-популярните картини на всички времена? Знаете ли кои са те? Нещо от Ван Гог? Може би една от творбите на Пикасо? Не знаем чак целия списък, но със сигурност можем да ви кажем, че едно от първите места се заема от картината „Мона Лиза“. Понякога известна и като La Gioconda или La Joconde (Джокондата), „Мона Лиза“ е портрет на жена от известния италиански художник Леонардо да Винчи. Според експерти по изкуството, „Мона Лиза“ е най-познатото, най-посещаваното и най-известното произведение на изкуството в целия свят. Нарисувана от Да Винчи между 1503 и 1506 г., картината представлява маслена живопис върху тополов панел.

Днес оригиналната картина се намира на постоянно изложение в Лувъра в Париж и милиони посетители отиват във Франция, само за да видят загадъчната усмивка на устните на Мона Лиза. Но коя точно е била тази жена? Предполага се, че прототипът на картината е Лиса Герардини. Тя била съпруга на богат търговец на коприна от Флоренция, на име Франческо де Джокондо. Историците смятат, че Франческо е поръчал картината за новия си дом, за да отпразнуват раждането на втория си син. Но тогава защо картината се казва с такова име ще попитате вие... Много просто – името „Мона Лиза“ идва от името на субекта и италианската дума „мона“, което означава „моята дама“. Италианското („La Gioconda“) и френското („La Joconde“) имена на картината пък идват от думите със значение за щастлив или весел.

Интересното е, че през годините е имало много истории за това коя е Мона Лиза! През годините след смъртта на Леонардо да Винчи хората си задават въпроса, коя е жената седяща срещу художника. Освен за съпруга на търговец Мона се смята за женския облик на да Винчи, след като са направени съпоставки с образите на художника и портрета. При задаването на въпроса, защо Лиза се усмихва загадъчно и как е могла да стои неподвижна и усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат и следователно това е било ежедневното ѝ състояние.

Освен това картината не веднъж и два пъти е била открадвана или поне е имало такива опити. Най-впечатляващият от тях е бил през 1911 г., когато произведението е било откраднато от служител от Лувъра на име Винченцо Перуджа. Перуджа е италиански патриот, който смята, че картината трябва да бъде върната в Италия. Той държи картината в апартамента си в продължение на две години, преди да бъде заловен, опитвайки се да я продаде на галерия във Флоренция. В края на 50-те години „Мона Лиза“ е била обект на няколко опита за вандализъм. Картината е пострадала от тези атаки. Благодарение обаче на съвременната технология, произведението е защитено от бронирано стъкло в климатизирана среда.

Колко ценна е „Мона Лиза“? Повечето любители на изкуството казват, че тя няма цена. Някои експерти обаче твърдят, че ако картината трябва да бъде продадена то цената ѝ ще е най-малко 700 милиона долара!

Ако обичате рисунките и изкуството то вижте още:
Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?
Издирете с нас най-старата картина в света!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град