История

Начало | История | Знаете ли коя е Клеопатра?

Знаете ли коя е Клеопатра?

Аз детето | 2017-08-25

Знаете ли коя е Клеопатра?

Ако можехте да се върнете назад във времето и да видите една от прочутите древни цивилизации, за които всички говорят и ви карат да четете за тях в училище, коя ще изберете? Бихте ли се отправили към Рим? Може би предпочитате да посетите Вавилон? Ние пък бихме избрали Египет! Ако мислите като нас и точно тази цивилизация ви е интересна ви предлагаме едно кратко, но много интересно виртуално пътешествие из Египет! Какво предлага древният Египет? В допълнение към крал Тут и Великите пирамиди в Гиза учени и ученици винаги са били очаровани от загадъчната кралица на Нил. За кого говорим ли? За Клеопатра, разбира се!

Въпреки че тя е родена в Египет около 70 или 69 г. пр. Хр. Клеопатра не е точно египтянка. Нейните корени могат да бъдат проследени до Гърция. Птолемей I, генерал на Александър Велики, поел ръководството на Египет, когато Александър умрял през 323 г. пр. Хр. Така Птолемей станал първият владетел на Египет от гръцки произход след Александър, поставяйки началото на това гръцко влияние, продължило почти 300 години. Когато бащата на Клеопатра, Птолемей XII умира, контролът над Египет преминава в ръцете на 18-годишната Клеопатра и нейния 10-годишен брат Птолемей XIII. За разлика от повечето от предшествениците си, Клеопатра харесва египетския начин на живот и обичаи. Тя била първата от македонските лидери, която научила египетския език. За съжаление съветниците на нейния малък брат били срещу нея, принуждавайки я да избяга в близката Сирия през 49 г. пр. Хр. Клеопатра обаче не си отишла мирно и тихо. Вместо това тя си осигурява армия от наемници и търси съюз с римския военен лидер Юлий Цезар! Смятана за най-красивата жена в древния свят, Клеопатра веднага получава съгласието на Цезар и той ѝ помага да си възвърне трона отново и да управлява с вече 13-годишния си брат. Връзката на Клеопатра и Цезар обаче е била повече от стратегическа.

През 47 г. пр. н. е. тя ражда на римския император син, наречен Птолемей Цезар, който в крайна сметка станал известен под името Цезарион (т. е. „Малкият Цезар“). Цезар обаче предпочита синът му да расте по-далеч от Египет, за да бъде щастлив и в безопасност, затова той и Клеопатра отиват в Рим през 50 г. пр. н. е. Нейната екзотична красота, интересен стил и отлично чувство за мода бързо оставят огромна следа в Рим. Когато обаче Цезар бива убит Клеопатра е принудена отново да се завърне в Египет.

Тя бързо отново става владетелка, а синът ѝ Цезарион – неин главен съветник! Участието ѝ в римската политика обаче не завършва с Цезар. След убийството на императора настава борба за власт, която в крайна сметка завършва с разделянето на контрола на Рим между Марк Антоний и Октавиан. Смята се, че те също се срещат с красивата владетелка ѝ и предлагат отново да участва в политическия живот на Рим. Да не говорим, че според много египетски легенди, които се разправяли от уста на уста още докато е жива, Клеопатра е била богиня. Така че не бива да ни учудва фактът, че всички владетели я искали близо до себе си. Много египтяни вярвали, че Древната богиня Изида се е преродила в Клеопатра. Тя била красива и много умна също като нея. Астрономия, философия, математика и поне пет езика – това е знаела Клеопатра.

Предвид тези обстоятелства няма нищо чудно в това, че един път разбрала какво се говори за нея, тя се възползвала от това! Умната Клеопатра, преоблечена точно като Изида, посетила и други далечни империи и опитала да омае владетелите им, за да участва и в тяхното управление. Нали не се съмнявате, че е успяла? Една от най-известните жени владетели на всички времена, Клеопатра е последният независим фараон на Египет. Нейното царуване било белязано от порочни борби за власт, от страстни и романтични отношения с римските лидери Цезар и Марк Антоний. Нейната история е разказвана и от Шекспир. Защо пък и вие да не го направите един ден? ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град