История

Начало | История | Знаете ли коя е Фрида Кало?

Знаете ли коя е Фрида Кало?

Аз детето | 2019-11-01

Знаете ли коя е Фрида Кало?

Обичате ли да рисувате? Но не просто в часа по рисуване, а наистина да се интересувате от изобразително изкуство и от видовете техники? Ако е така със сигурност си имате и поне един любим художник. Някой, чийто картини можете да гледате с часове и да искате да рисувате точно като него. Обичате ли картините на Винсент ван Гог? Какво ще кажете за Джейкъб Лорънс или Джорджия О`Киф? А чували ли сте някога за Фрида Кало? А би трябвало и да знаете нещо за нея, защото животът ѝ е доста интересен и дори би могъл да ни научи на няколко полезни принципа от които е хубаво да се водим. Но прочетете най-интересното за художничката, за да разберете за какво говорим.

Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 г. Въпреки това тя казва на хората, че годината на нейното раждане е 1910 г. Защо Кало се е представяла като по-млада с три години? Вместо това тя избира 1910 г., защото я свързва с голямо събитие, започнало през тази година – Мексиканската революция. Пълното име на Кало при раждането било Магдалена Кармен Фрида Кало Калдерон. Когато била на шест години, Кало се разболяла от полиомиелит и заради това тя накуцва до края на живота си. По-интересното обаче е, че Кало никога не е планирала да е художничка. Вместо това тя искала да учи медицина и да стане лекарка и когато е на 15 години дори усилено учи биология и медицина. Но животът невинаги върви по план. През 1925 г. Кало преживява тежък инцидент. Именно по време на възстановяването си тя започва да рисува. И точно за оздравяването си завършва първото си известно произведение на изкуството – Автопортрет в кадифена рокля. Всички гледали като омагьосани картината на момичето и оттогава тя никога не поглежда повече към медицината.

Оттогава Фрида Кало бързо става известна като една от най-големите художнички в Мексико. Съпругът ѝ Диего Ривера също е бил велик художник. Двамата пътували до много места, за да правят изкуство. Те живеели в Сан Франциско, Ню Йорк, Детройт и Париж. Накрая и в Мексико Сити. Кало била близка и с други художници от онова време. Тя била добра приятелка с Пабло Пикасо, който се възхищавал на нейното изкуство. Кало също се занимавала и с политика. Била член на Мексиканската комунистическа партия. През 1943 г. Кало става професор по живопис в „La Esmeralda“, училище за изящни изкуства. За съжаление обаче здравето ѝ пак много се влошило. Тя все още създава много произведения на изкуството, много от тях автопортрети, като почти всички е рисувала в леглото си.

Състоянието ѝ непрекъснато се влошавало, но дали това спряло художничката? Определено не! Независимо че на първата си самостоятелна изложба тя е на легло – успява да я подреди и да бъде изключително успешна. За съжаление обаче художничката умира през 1954 година. И въпреки това оставя след себе си непреходни и вечни картини като „Двете Фриди“, „Автопортрет с трънена огърлица и колибри“ и много други, които хората наблюдават с интерес и до днес. В изкуството си, както и в живота си, Кало се стремяла към честност. Автопортретите ѝ изобразяват истинската Кало. Днес тя се помни като един от най-големите художници в историята.

Ако обичате изобразителното изкуство непременно прочетете също:
Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?
Поантилизъм или как да нарисуваш шедьовър с цветни точки
Интересната история на един от най-великите художници за всички времена
Водни лилии в стил Моне – чудесен артпроект за дъждовен денКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град