История

Начало | История | Знаете ли кой е Наполеон?

Знаете ли кой е Наполеон?

Мирела Любенова | 2017-07-13

Знаете ли кой е Наполеон?

Когато става дума за известни световни лидери, които са оставили своя отпечатък върху света, има един френски лидер, който стои една глава и едни рамене над останалите. Сещате ли се за кого си мислим? Да? Не? И в двата случая прочетете какво имаме да ви кажем за него. Избрали сме най-интересното от най-интересното, което със сигурност не го пише в учебниците по история!

Наполеон Бонапарт е роден на 15 август 1769 г. на остров Корсика край югоизточното крайбрежие на Франция. По времето на неговото раждане Корсика била завладяна от французите и Наполеон е отгледан и възпитан във военните училища във Франция. Да не говорим, че в началото на Френската революция е имало изобилие от амбициозни военни лидери като Наполеон. Изравнявайки се с лидерите на деня, Наполеон скоро се оказал командир на армията на вътрешните работи. Той се оказал хитър военен и стратег, а също и разумен политик и това било само началото на една наистина невероятна военна кариера. Наполеон дори е помогнал за създаването на нова конституция на Франция. Това е бил много хитър ход от негова страна, защото много е помогнало да се издигне до най-високопоставения човек в страната. Наполеон приложил широки реформи, които укрепили френската икономика, както и нейните правни и образователни системи. Той е известен и с Наполеоновия кодекс, който предоставя свобода на религията, елиминира привилегиите, основани на раждането и позволява правителствените работни места да се дават на най-квалифицираните хора, независимо от тяхното потекло. Всичко това допълнително увеличава популярността му и през 1802 г. Наполеон е обявен за първият император на Франция.

Въпреки всички тези хубави неща, които Наполеон прави, преговорите за европейски мирен договор и надеждата на Наполеон за военно завоевание скоро въвеждат Франция във война с Великобритания, Русия и Австрия. Военният гений на Наполеон обаче постига победа след победа, като значително разширява френската империя. Военният му успех обаче не продължава вечно. От 1810 г. силите на Наполеон започват да претърпяват известен брой поражения, които в крайна сметка унищожават френските сили, а Наполеон се предава през 1814 г. и отива в изгнание на остров Елба.

Историята обаче не приключва тук! През март 1815 година Наполеон избягва от Елба и триумфално се завръща в Париж. Отново постига няколко успехи, докато накрая не влиза и в най-голямата си битка – тази при Ватерло. Сигурно сте чували за нея?

Битката при Ватерло, провела се на 18 юни 1815 година, е последната битка на Наполеон I. Неговото поражение слага край на управлението му като император на Франция. Тази битка слага край на период, наречен Стоте дни, който започва през март 1815 година след завръщането на Наполеон от остров Елба, където е заточен след битката при Лайпциг през 1813 и военните операции във Франция през 1814 година. След връщането на Наполеон на власт много страни, които са се съпротивлявали против него, започват да събират войски. Противниковите на Наполеон армии се командват от англичанина Артър Уелсли, херцог на Уелингтън и пруския фелдмаршал Гебхард фон Блюхер.

Армиите се събират близо до североизточната граница на Франция. Наполеон предпочита да ги нападне, вместо да ги изчака да навлязат във Франция. Сраженията са равностойни през повечето време. При Катр-Бра и Лини пруските войски са отблъснати от маршал Ней и принудени да отстъпят. Изпратеният след тях корпус от 30 000 души на маршал Груши се отдалечава твърде много от линията на военните действия и така се поставя в невъзможност да пристигне навреме за решителното сражение. Груши лесно е подведен от опитния тактик Блюхер, който се изплъзва от преследването, за да извърши маневра, чрез която да се присъедини към частите на херцог Уелингтън. Решителната битка става известна като „Битката при Ватерло“. Император Наполеон отлага началото на атаката до 11 часа, докато изчаква калната почва от валелия през нощта дъжд да изсъхне. Той предвижда използване на тежката кавалерия за основния удар, а конете биха затънали в калта. От началото на битката голямо боеспособно пехотно подразделение, заедно с Императорската гвардия, бива ангажирано в боя за напълно безсмисленото от тактическа гледна точка укрепление край чифлика Угомон. Тези подразделения, които биха могли да послужат за резерви, губят сериозна част от личния си състав. Английските позиции под командването на лорд Уелингтън устояват на няколко поредни френски кавалерийски атаки и контраатакуват, когато прусаците идват на помощ в критичния момент към 14:30 часа и пробиват десния фланг на Наполеон.

Страхувайки се, че може да се върне отново, британците заточили Наполеон на остров Света Елена в южния Атлантически океан, където прекарва и последните години от живота си и в крайна сметка умира от това, което според експертите може да е било рак на стомаха на 5 май 1821 година.

Мнозина смятат Наполеон за един от най-великите военни командири на всички времена. Военните му кампании все още се изучават във военните академии. В допълнение, политическите му реформи определят тона за засилените свободи. По-специално, неговият Наполеонов кодекс е приет в някаква форма от много от световните правни системи.

Ако ви е интересно да четете за исторически личности, можете да хвърлите и един поглед на:
Историческа личност ли е бил крал Артур, или е измислен?
Какво знаете за огромната империя на Александър Велики?
Леонардо да Винчи – най-великият изобретател в историята



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град