Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли колко информация може да запамети мозъкът ви преди да се „препълни“?

Знаете ли колко информация може да запамети мозъкът ви преди да се „препълни“?

Аз детето | 2019-03-20

Знаете ли колко информация може да запамети мозъкът ви преди да се „препълни“?

Можете ли да кажете, да изпеете или просто да изрецитирате текста на любимата си песен? Какво ще кажете за последната книга, която прочетохте – помните ли съдържанието ѝ, а имената на героите? Когато бяхте новия в класа, трудно ли беше да запомните имената на всичките си съученици? А какво ще кажете за уроците в училище, има да запомняте формули – химически, математически, задачи, думи на чужд език, правила за писане, години и исторически събития и какво ли още не! Не се ли притеснявате понякога, че в един момент мозъкът ви може просто да се препълни и да спрете да запомняте каквото и да е? Все пак паметта на компютъра се напълва понякога и край! Не е ли същото и с мозъка?

Знаете ли, че през 2015 година момче от Индия е записало рекорд като е написало, без да гледа отникъде, 70 000 хиляди знака на числото Пи след десетичната запетая? А през 2017 година момиче от същата страна е направило нещо подобно като е запаметило местата на 100 карти за 13,96 секунди и после ги е посочило съвсем точно. На всичките 100! Това е впечатляващо, като се има предвид, че някои от нас не могат дори да си спомнят какво са закусвали в неделя! Но чудите ли се как така някои хора имат много по-добра памет от други! Нали все пак нашите мозъци са еднакви и работят по един и същи начин...

Вътре в мозъка ни има милиарди клетки, наречени неврони. Тези клетки се свързват заедно, за да съхранят нашите спомени. Всеки мозък съдържа около 100 трилиона невронни връзки. Това е 1000 пъти повече от звездите в нашата галактика! Колко знания могат да съхраняват тези връзки? Мислете за мозъка си като за електронно устройство. То може да съдържа 2,5 петабайта информация. Можете да запомняте неща от 300 години и да имате място за още – твърдят учени, които са посветили живота си на разкриването на тайни на човешкия мозък. Не трябва ли това да означава, че ще помним всичко, което някога сме правили? За съжаление – не! Нашите мозъци съхраняват само знанията, които си струва да се помнят. Например, по-вероятно е да помним неща, които се повтарят. Повторението е един от начините, по който мозъкът ни идентифицира важна информация. Ето защо трябва да четете уроците си по няколко пъти! Нашите мозъци улавят, че четем едно и също нещо вече за трети или четвърти път и се стараят да го запомнят, защото го възприемат като важно.

Търсите ли някога информация онлайн? Експертите вярват, че интернет променя начина, по който съхраняваме информация. Проучване от 2011 г. изследва как ученици помнят даден урок. Установено е, че е по-малко вероятно да си спомнят фактите, които четат онлайн. Техните мозъци не мислят, че информацията заслужава да бъде съхранявана, защото може да бъде намерена отново, лесно и бързо. Това може да означава, че мозъкът ни ще съхранява по-малко знания, колкото повече използваме интернет. Все едно използваме интернет като допълнителна памет! Мечтаете ли да запомняте повече неща? Имате късмет! Хората използват много методи за тази цел, за да тренират мозъка си. Повечето учени например използват метод, наречен „дворец на паметта“. Те започват, като си представят място, което познават добре. Много хора използват своя дом, кола или местен парк. След това се преструват, че информацията, която им е необходима, се намира на това място. Виждат я физически – като хора, звезди, кучета или нещо друго. Така те убеждават мозъка си, че по-късно ще се върнат в двореца на паметта, за да намерят информацията!

Искате ли да построите свой собствен дворец на паметта? Какво място бихте си представили? Имате ли други начини за запомняне на информация? Ще се радваме да чуем за тях!

Прочетете и още няколко невероятни факти за мозъка:
Невероятни факти за мозъка, които със сигурност не знаете
Защо рядко запомняме сънищата си?
Откриха защо нямаме спомени от най-ранното си детство
Как мислите, че мислим?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град