спорт

Начало | спорт | Знаете ли какво е мъшинг? Определено звучи като нещо пухкаво...

Знаете ли какво е мъшинг? Определено звучи като нещо пухкаво...

Аз детето | 2017-12-20

Знаете ли какво е мъшинг? Определено звучи като нещо пухкаво...

Гледали ли сте някога филма „Осем герои“? Малко тъжен на моменти, но пък с невероятна история, която при това няма куп специални ефекти и въпреки това въздейства така, както никой друг филм не може. Създаден по истинска история, филмът разказва за осем невероятни хъскита. Много лошо време и ужасен инцидент принуждават членовете на научна експедиция да се евакуират от Антарктида. Водачът Джери трябва да изостави любимия си впряг от кучета да се бори сам за оцеляването си в най-свирепата зима на планетата. Водени от непоколебимо приятелство и вяра един в друг, кучетата успяват да оцелеят сами в суровата зима без да има нито едно друго живо същество около тях. Удивително, нали? При това цялото нещо се е случило наистина – самият истински учен Джери го е разказал и дори е запознал създателите на филма с тези кучета.

В действителност шейната теглена от кучета не е само идея на Джери. Тя се използвала дълго време от хората в арктическите райони за които кучетата били единствения начин не само за придвижване, но и за доставка на лекарства. Днес с напредването на технологиите този начин се използва все по-малко (почти и единствено само в Сибир), но това въобще не означава, че е изчезнал. Просто се е превърнал в нещо друго, а именно вълнуващо спортно състезание. При това съвсем не отскоро. Още през 1932 година на зимните олимпийски игри е имало състезание с кучешки впрягове. При това то е било повече от невероятно и определено може да съперничи дори и на „Формула 1“, защото тези кучета могат да тичат със скорост малко над 32 километра в час теглейки шейна. За кучета това си е доста впечатляващо!

Днес този спорт е така популярен, че дори си има собствено интересно и за нас много сладурско име (просто не знаем точно защо, но ни напомня за нещо много пухкаво). Мъшинг – това е думата! Оттук сигурно се сещате, че и хората водещи кучешкия впряг се наричат „мъшъри“. Мъшърите много внимателно избират кучетата с които ще се състезават, така че въобще не си мислете, че можете ей сега да вържете вашия четириног приятел за шейната и да започнете. Освен че не всяка порода става за тази цел, дори и не всяко куче е подходящо за такъв тип състезания.

Най-внимателно се избира водещото куче, което направлява целия впряг. То бива обучавано още от съвсем малко за тази цел! И е много внимателно обгрижвано още от раждането си, за да може да има доверие на своя човек. Останалите кучета се сменят по-често, защото трябва да са млади и силни, не само за да могат да тичат бързо, но и за да не бъдат тормозени ненужно. Интересното тук е, че подобни кучета се пенсионират само след 2 години състезания. Те естествено никак не възразяват, защото за всяко едно от тях се намира подходящ дом в който да могат да се отдадат на заслужена почивка. Много мъшъри толкова свикват със своите кучета, които имат не просто за част от впряга, но и за свои приятели, че си ги взимат за домашни любимци. Представяте ли си колко много кучета имат тези хора...

Макар че подобни състезания се провеждат навсякъде по света, включително и у нас, мечтата на всеки кучешки впряг и неговия човек е да отиде в Аляска за състезанието „Iditarod Trail Sled Dog“. Там в продължение на 15 дни мъшърите и техните кучета изминават около 2 592 километра, за да покажат кой е най-добрия сред най-добрите. Въпреки че условията на състезанието могат да бъдат доста брутални, с тежки снежни бури и температури, които падат под -73° C, „Iditarod“ остава най-популярното спортно събитие не само в Аляска, но и в света!

Снимки: Pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град