забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли какво е инфлация?

Знаете ли какво е инфлация?

Аз детето | 2020-04-10

Знаете ли какво е инфлация?

Чували ли сте някой възрастен да казва, че нещата са стрували по-малко, когато той или тя е бил дете. Сигурно и вашите родители могат да ви кажат колко по-евтини преди са били храната, бензинът или дрехите! И ще са прави! Но защо е станало така? Защо някои неща от основно значение за живота на хората поскъпват, след като например сиренето се прави по един и същи начин и с едни и същи продукти? В голяма степен това се дължи на така наречената инфлация. Няма как и вие да не сте чували тази дума, но знаете ли какво означава?

По принцип инфлацията се случва, когато парите губят стойност. Това води до повишаване на цените на стоките и услугите. Хората трябва да плащат повече пари за нещата, които купуват, отколкото са давали преди! Подобно нещо може да се случи навсякъде по света с всякакви видове пари и стоки! Независимо дали харчите левове, долари, песо, лири, рубли, йени или друг вид пари с всички тях може да се случи инфлация. Този процес засяга всички хора, като повишава разходите за живот. Това е цената за заплащане на ежедневни вещи, като жилище, храна и транспорт.

Какво причинява инфлацията? Много фактори могат да повлияят на покачването и спада на стойността на парите, но за инфлацията има две основни причини. Първата е свързана с повишаване на търсенето. Когато търсенето на продукти става много по-голямо от предлагането, това тласка цените нагоре. Другата причина е свързана с понижаването на предлагането. Когато търсенето остава същото, но предлагането спада. Това също води до поскъпване на стоките. Инфлацията е причината цените на стоките и услугите постоянно да се повишават с течение на времето. Колко голямо е влиянието на инфлацията? За да измерят ефекта, експертите използват инструмент, наречен Индекс на потребителските цени (CPI). Той записва цените на 80 000 артикула всеки месец за измерване на инфлацията. Според калкулатора за инфлация на ИПЦ, артикул, който струва 1 долар през 1920 г., ще бъде 13,37 долара през 2021 г.!

Инфлацията също може да бъде временна или да засегне само определени места. Например, след природно бедствие, цените на стоките в засегнатия район могат да скочат. Търсенето на неща като храна и гориво в засегнатата зона вероятно ще остане същото. Но доставката може да спадне поради затруднения с пристигането на стоки до местоположението. Това ще доведе до бърза инфлация, която затруднява хората да купуват необходимите им вещи. Може да е временно, но все пак затруднява живота в дните и месеците след бедствието.

Можете ли да се сетите за някакви предмети, които всяка година стават по-скъпи? Инфлацията често се случва много бавно. Когато погледнете промените в цените през десетилетия, това е очевидно. Но е по-трудно да се открие от година на година. Ще трябва да обърнете голямо внимание, за да забележите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град