малък готвач

Начало | малък готвач | Знаете ли как точно се прави нудълс от нулата?

Знаете ли как точно се прави нудълс от нулата?

Аз детето | 2020-08-27

Знаете ли как точно се прави нудълс от нулата?

Някога яли ли сте рамен? Какво ще кажете за топла купичка с фъ? Може би бихте харесали чиния с паница или пад тай. Да, това са имена на истински ястия и не сме си ги измислили, дори и паницата. И макар че имат толкова шантави имена, между тях има и много общо. То е една съставка, която сигурно сте опитвали поне веднъж. Нарича се нудълс. Тук у нас най-често ядем този нудълс от готови пакетчета с подправка, който само накисваме за малко в гореща вода и готово. Но нали сте наясно, че истинският нудълс не се прави така? Всъщност знаете ли точно как? Ако не, то ще ви е интересно да разберете.

Хората по света хапват нудълс от много дълго време. Те са произведени за първи път в Китай преди хиляди години. Именно там наскоро археолозите откриха най-старата купа с нудълс в света. Тя е на около 4000 години! Днес тази храна, която на български се превежда буквално с думата юфка, но никак не прилича на нашата юфка, е съществена част от популярните ястия по целия свят. Всичко обаче започва просто – с две основни съставки – брашно и вода. Повечето хора също добавят сол, когато правят нудълс. Това помага тестото да стане по-разтегливо. След като тестото е омесено се остава да почине. Това му позволява да стане по-гъвкаво. След това се разточва с помощта на точилка. А после просто се реже на тънки лентички. И това е! Истинския нудълс е толкова, само сваряваш и ядеш!

Но друга опция също е много популярна на рафтовете на хранителните магазини: моментален нудълс, за който вече споменахме, че хапваме често и тук! Те са едновременно достъпни и лесни за приготвяне. Този вид нудълс е измислен от Момофуку Андо от Япония през 1958 г. И се продава и до днес правен по една и съща рецепта, само се добавят различни подправки.

Случвало ли ви се е да си правите инстантен нудълс у дома? Ако е така, знаете, че са много сухи и чупливи, докато не ги поставите в гореща вода. Такъв ефект се постига, когато преди опаковане производителите дехидратират тестото като го запържват. Това премахва влагата и така храната може да се съхранява за дълги периоди от време.

Имате ли любимо ястие с нудълс? Ако никога не сте опитвали защо не приготвите някое? Приготвянето на нова храна за семейството всъщност е доста забавно хоби! Пък и кой знае може готвенето да ви се отдава!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град