забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли как се пречиства водата?

Знаете ли как се пречиства водата?

Аз детето | 2019-12-23

Знаете ли как се пречиства водата?

Кое е най-важното нещо без което не можете да живеете изобщо? Любимата ви електронна игра? Може би е интересна книга, която ви е спасявала винаги в най-скучните моменти или пък най-обичаното нещо за хапване? Със сигурност без такива неща животът ви ще е много по-тъжен и безинтересен. Но има неща, без които нито един човек не може да съществува! Те се наричат основни – кислород, храна, сън и подслон, всичко това е необходимо, за да оцелеете. Разбира се, има още едно основно нещо, което бихме могли да добавим към този списък. Можете ли да се сетите кое е то? Ще ви дадем подсказка: тя е безцветна, без мирис и покрива около 70 процента от Земята. За какво говорим? Вода, разбира се!

Няма нищо по-хубаво от голяма глътка вода, която да утоли жаждата ви. Но откъде идва водата, която пиете? Бутилирана ли е? Може би си я филтрирате в специална кана или пък си сипвате направо от чешмата? Знаете ли, че водата минава дълъг път, преди да стигне до вас чрез някой от тези източници. Най-важното, което се случва с нея е че се пречиства преди да стане годна за пиене. Това е така, защото в повечето случаи ако видите водата преди да е пречистена ще разберете, че в никакъв случай нямаше да я пиете директно от първоизточника. Тогава как се пречиства тя?

Първо се започва с отстраняване на по-големите отломки и отпадъци. После се добавят специални химикали, които причиняват сгъстяване на малките частици във водата. Когато се сгъстят достатъчно, те се събират на големи буци и падат на дъното. Това прави възможно тези замърсители да се филтрират извън водата. След филтриране се добавят други химикали, които да дезинфекцират. Най-често се използва хлор. Понякога могат да се използват други методи за дезинфекция поради опасения относно хлора като токсичен химикал. След това водата е изложена на въздух за отстраняване на разтворените газове от нея.

Ето как в голяма степен работи пречистването на водата. Но какво ще кажете за онези филтри за вода, които сте виждали в малките бутилки и каните и може би дори имате такива у дома? Те работят малко по-различно. В този случай водата трябва да премине през много малко пространство, направено или от мембрана, или от въглеродни частици. Малките организми не могат да преминат през филтъра и остават в него. Ето така водата, която вие ще пиете е пречистена.

Живеете ли в част от света, която има много чиста питейна вода? Ако е така, считайте себе си за късметлия. Достъпът до чиста вода е огромен проблем в много части на света. През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че 2,1 милиарда души – около една четвърт от световното население – нямат достъп до чиста питейна вода у дома.

Прочетете още интересни неща за водата:
Пет причини, които ще ви накарат да се възхищавате на водата
Вижте какви чудеса крие сладководната вода
Може ли водата да произвежда електричество?
Защо когато водата заври, в нея има балончета?
Защо водата в моретата и океаните е солена?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град