География

Начало | География | Знаете ли къде се намира долината на движещите се камъни?

Знаете ли къде се намира долината на движещите се камъни?

Аз детето | 2018-03-01

Знаете ли къде се намира долината на движещите се камъни?

С всичката тази технология и информация, която можем да намерим буквално под пръстите си е някак успокояващо да знаем, че майката природа все още може да ни изненада. Да ни покаже, че още умее да ни учудва с някои невероятни мистерии и тайни, които да заинтригуват умовете на тези от нас, които обичат да изследват природата и тайните ѝ. Така например в продължение на много години движещите се камъни в Долината на смъртта в Калифорния, САЩ са представлявали една от най-любопитните мистерии, които не могли да бъдат решени... до неотдавна...

По всяка вероятност фактът, че движещите се камъни са запазили тайната си толкова дълго се дължи на това, че са трудни за достигане и изследване. Те се намират дълбоко в националния парк наречен „Долината на смъртта“. По-точно се намират в изсъхналото езеро Racetrack Playa. Надяваме се, че вече сте се усетили, че тези камъни са така впечатляващи, защото се движат без каквато и да било намеса на хора или животни и дори оставят следи след себе си. Ако искате обаче да ги видите с очите си трябва да си приготвите високопроходим джип на първо място и да имате много, ама много опитен шофьор. Освен това трябва да си отделите поне три часа през които да изминете само 27 километра по чакълест път, който всъщност дори не е истински път. По време на цялото пътуване шофьорът ще трябва да избягва камъни и остри скали, които ще спукат гумите ви поне веднъж. Също така няма да можете да се обадите за помощ, тъй като в района няма обхват, нито мобилен интернет. Ето толкова недостижими са тези мистериозни камъни.

Колкото до вече пресъхналото езеро... То се е формирало в резултат на драматично изменение на климата, което се е случило преди повече от 10 000 години. Именно тази промяна на климата е довела до пресъхването му, оставяйки от водата само дебел кафяв слой лепкава кал. Да не говорим, че днес в езерото падат само около един-два сантиметра дъжд на година. Тази суха и невероятно гореща среда е една от най-суровите на Земята. Точно затова отпечатъците оставени от камъните, когато са се движили могат да останат там дори години преди вятърът или влагата да ги заличат.

Но откъде са се появили тези огромни камъни? Ерозията на околните планини кара скалите да падат в Racetrack Playa. Това не е толкова чудно, но е чудно, че след това се движат съвсем сами. Въпреки че досега никой не ги е виждал на живо как се движат е ясно, че това е така, защото всички виждат дирите, които оставят след себе си. Но как е възможно това? Скалите нямат крака! Вие никога не сте виждали камъни да „ходят“! Това е обърквало не само вас, но и учените, при това от много години! Естествено те имат и много теории за тази мистерия. От извънземни до някакъв странен магнитен ефект. Но никоя от тези теории не би могла да бъде подкрепена с някакви физически доказателства.

Учените, изследвали скалите, забелязали, че не всички скали се движат. Тези, които се движели го правели само на всеки две или три години. Други усложняващи неща били фактът, че камъните, които се движели, никога не се движели по същото време или в същата посока. Какво става в Racetrack Playa? Вече се знае благодарение на модерните технологии. Чрез GPS и много търпение наскоро учените успели да разрешат тази така дълго пазена тайна. Това се дължи на рядката и уникална комбинация от вода, лед и вятър. При подходящите условия на дъното на пресъхналото езеро се образува изключително тънка ледена кора, а лекият и в повечето случай постоянен вятър бута малко по малко камъните, които се плъзгат по ледената кора! Когато ледът изчезне, всичко, което се вижда е скалата и доказателствата за това докъде се е преместила!

Макар че тайната вече е ясна не е ли забележително какво може природата?

Снимки: pexels.com

Прочетете и за още няколко интересни тайни, които природата крие:
Най-невероятните и необикновени природни феномени



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град