забавна наука

Начало | забавна наука | Заснеха раждането на планета

Заснеха раждането на планета

Аз детето | 2018-07-03

Заснеха раждането на планета

Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си, съобщи ТАСС като цитира британски медии, пише БТА. Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър. Небесното тяло се намира във вътрешността на т. нар. протопланетарен диск – кръжащ около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети.

„Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се удаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета“, заяви Мириам Кеплер от института „Макс Планк“ за астрономия в Германия. „Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета“.

Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло – става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град