Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо жирафите имат дълги вратове?

Защо жирафите имат дълги вратове?

Аз детето | 2018-02-14

Защо жирафите имат дълги вратове?

Представете си, че ей сега можете да погледнете през прозореца и да видите какво прави приятелят ви от 6-тия етаж и защо така не излиза навън или не отговаря на позвъняванията ви. Ако можете да си го представите, то е време да ви кажем „добре дошли в живота на жирафите“! Най-високите същества в животинското царство виждат неща, които никой друг не може! Освен ние, ако случайно имаме дрон, но това е друг въпрос! Дългият врат на жирафа може да достигне повече от 2 метра, което означава, че той е почти половината от тялото му. Странното е, че точно като хората и жирафите имат седем шийни прешлена, но ние нямаме вратове по два метра. Това е така, защото за разлика от нашите – техните прешлени достигат до дължина от 25 сантиметра.

Но защо е така, защо на жирафите са им необходими толкова дълги вратове, а на нас не? Досещате се сигурно, че никой не знае точно, понеже еволюцията на тези животни е протекла много отдавна. Въпреки това има няколко теории. Хората имат теории за почти всичко! Някои смятат, че това е просто въпрос на естествен подбор. Мъжките жирафи често се бият един с друг заради храна или женски с главите и шийте си. Удрят противника с главата си и колкото по-дълъг и по-дебел е вратът, толкова по-вероятно е да се спечели битката. По този начин преди милиони години само жирафите с по-дълги вратове са спечелвали сърцето на дамите от рода им и само те са имали потомство. Нали знаете, че децата наследяват неща от бащите си, така малките са наследявали дългите им вратове.

Други смятат, че дългите вратове са резултат от конкуренцията за храна. Жирафите споделят своето местообитание с много други по-ниски животни. Тези по-ниски същества също трябва да ядат и се хранят с растения и листа много близо до земята. Точно затова жирафите са били принудени да „измислят“ начин да намират храната си от по-високо и недостъпно за останалите животни място. Знаехте ли, че жирафите могат да достигат листа и клони, които са на височина до около 5 метра?

Трети пък смятат, че дългите им вратове са един вид „алармена система“ за ранно предупреждение, защото им позволява да виждат идващите хищници отдалече още преди самите те да се усетят, че са забелязани. Повечето биолози обаче казват, че тази теория не е вероятна. Те подозират, че сме щели да видим много повече животни с дълги шии, ако това е истинско предимство и полезна форма на самозащита. Която и от всички тези теории да е вярна – едно е сигурно: жирафите са забележителни животни, които нямат еднакви петна. Знаехте ли и това? Наистина е така! Кафявите петна по тялото им са строго индивидуални за всеки жираф, също като пръстовите отпечатъци за нас!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град