Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо водата ни е така необходима?

Защо водата ни е така необходима?

Аз детето | 2019-08-23

Защо водата ни е така необходима?

Ако накарате един биолог да състави списък за най-необходимите за живот вещества, то водата, разбира се, ще оглави този списък. Без нея е невъзможно да живее не само човек, но и всеки жив организъм. Всяка клетка, както и тези на растенията, така и на животните и хората, зависи от водата. Както сигурно ви е известно, на всеки 4 и половина килограма от вашето тегло се падат 3 килограма (литра) вода. Това важи и за много други живи същества. Без вода, човек ще умре. Но защо това е така? Защо водата е толкова необходима за живота?
 
В миналото водата е била основен фактор, по който всички народи са определяли къде да живеят. Месопотамия, която още е наричана люлка на цивилизациите, е била разположена между две големи реки – Тигър и Ефрат. Древните египтяни избрали поречието на река Нил и зависели изцяло от нея. Реките Яндзъ и Хуанхъ благоприятствали развитието на човешката цивилизация на изток. Животинският свят около водните басейни е много по-населен, отколкото този в сухите места. Причината е, че там видовото разнообразие на растителността е по-голямо, съответно разнообразието от храни. Много метрополиси, като Ротердам, Лондон, Хамбург, Монреал, Ню Йорк, Чикаго, Шанхай, Хонконг, Сингапур, Мумбай и много други, дължат своя просперитет главно на факта, че са големи пристанища и съответно през тях минават и акостират транспортните кораби, които пренасят всякакви стоки. Световният океан е загадка за човека и винаги е подтиквал учените да го изследват и опознават. Благодарение на него е станало възможно да възникнат и Великите географски открития. На места като Северна Африка и Средния изток, където водата е недостатъчна, достъпът до прясна вода за пиене е главен фактор в човешкото развитие.
 
Водата винаги е била и ще бъде нужна на всяко живо същество. Това е така, защото живите клетки – тези главни елементи от които се състои всяко живо същество – включват в себе си и молекули вода. Всички жизнени процеси са свързани с вода. Тя разтваря хранителните вещества, осигурява обмяната на веществата и в нея протичат всички биохимични процеси.
 
 
В продължение на един ден възрастен човек поема около 2 литра вода под формата на напитки и 1 литър чрез така наречената „твърда“ храна: плодове, зеленчуци, дори и хляб и месо, които всъщност не са абсолютно сухи, а съдържат от 30 до 90 процента вода. Освен тези 3 литра, които попадат в тялото на човек, то съдържа още около 10 литра вода, която циркулира между органите. В кръвоносните съдове, постоянно има около 5 литра кръв и три литра от това количество е всъщност вода. Това съотношение, както и самото количество, никога не се променя. Дори когато турист след дълъг преход в горещ летен ден изпие 4 литра течности, например, в неговите кръвоносни съдове все още има 3 литра вода.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град