Космос

Начало | Космос | Защо в Космоса няма гравитация?

Защо в Космоса няма гравитация?

Аз детето | 2017-10-05

Защо в Космоса няма гравитация?

Виждали ли сте някога видеоклипове на космонавти излезли на „космическа разходка“? Ако сте то знаете, че те не изглеждат така, сякаш ходят наоколо, както правят на Земята, макар да го наричаме разходка. Вместо това те сякаш летят. Тук на Земята, когато хвърлите топка тя рано или късно ще падне на земята. Това се дължи на могъщата сила на гравитацията. Но в космоса такава сила няма и всичко лети наоколо. Защо е така? Възможно ли е в космоса да няма гравитация, защото няма и въздух? А може би това е така, защото законите на физиката не се отнасят до космическото пространство? Учените ще ви кажат, че законите на физиката действително важат в космическото пространство и липсата на въздух не обяснява липсата на гравитация. Какво става тук? Защо тогава няма гравитация в космоса?

Същите тези учени наистина биха били бързи, за да коригират неразбирането ви, че няма гравитация. Гравитацията е навсякъде... дори в космоса! И така, тогава какво обяснява това чувство за безтегловност, което космонавтите изпитват? Има няколко фактора, които го обясняват. Всичко, което има маса създава гравитация. Гравитацията, генерирана от Слънцето, Земята, Луната и други планети се простира в цялото космическо пространство. Обаче ефектът от тази сила намалява с нарастването на разстоянието. При екстремни разстояния гравитацията, упражнявана върху даден обект, може да бъде почти нула, но никога няма да отсъства напълно. Разстоянието само по себе си не предизвиква чувството за липса на гравитация обаче. За да чувствате, че няма гравитация поради разстоянието, разстоянието трябва да е наистина огромно. Например на борда на Международната космическа станция, която е на около 400 км над земната повърхност, земното гравитационно притегляне е все още около 90% от това, което е на повърхността на Земята.

Безтегловното усещане за космонавтите може да се обясни с връзката им с космическия кораб на който се намират. Хората на космически кораби в космическото пространство са засегнати от гравитацията по същия начин, както техните космически кораби. И космическите апарати и хората, обикалят около Земята, което на практика означава, че те просто падат към планетата, но много бавно. Точно това създава усещането за безтегловност. Гравитацията все още си е там и се опитва да привлече хората до най-близкия обект и затова изглежда, че те все едно летят.

Така че запомнете факта, че гравитацията съществува навсякъде, дори и в космоса!

Вижте още нещо интересно за гравитацията:
Ах, тази чудна гравитация!
Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?
Как спят космонавтите?
Астронавт показва защо разливането на течности при нулева гравитация не е добра идея
Изумителните неща, които силата, която крепи цели галактики може да прави



Коментари
1 коментар

ne be, 121 г.,

Публикувано на 16.10.2017

lol serioyno li ay sum prekaleno tup ya da cheta

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град