Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо пчелите толкова обичат да жилят?

Защо пчелите толкова обичат да жилят?

Аз детето | 2019-05-05

Защо пчелите толкова обичат да жилят?

Нашите редовни читатели със сигурност знаят колко важни са пчелите за природата и дори как могат да ги предпазят от изчезване. За тези от вас, които не са толкова редовни само ще кажем, че благодарение на тези бръмчащи и жилещи създания нашите растения, плодни дръвчета и цветя ги има всяка година. Без пчелите цветовете на дърветата не биха се превърнали в плодове – накратко казано. А най-лесният начин да ги опазим е просто като садим повече цветя и не ги късаме, а напротив ги поливаме, за да ги има по-дълго. Освен това пчелите всъщност са доста красиви и интересни за наблюдение, когато събират прашец. Естествено от известно разстояние, защото ако им досаждате твърде отблизо могат да ви наранят. Както всяко животно, което се чувства застрашено.

Затова, когато видите пчела – стойте по-далеч. Също така трябва да внимавате да не изплашите пчела или да стъпите върху нея. В противен случай може да имате болезненото преживяване на ужилване от пчела. Били ли сте някога ужилени от пчела? Те могат да наранят много и да превърнат един хубав летен или пролетен ден в ден, който ще запомните завинаги, но не по хубав начин.

Когато повечето хора мислят за ужилвания от пчели, те си представят медоносна пчела. Медоносните пчели, които са наоколо, далеч от кошера си, обикновено няма да ужилят никого. Те просто търсят нектар или цветен прашец и не искат да имат нищо общо с хората. Медоносните пчели, които защитават кошера си обаче, са съвсем друга работа. Питайте Мечо Пух – той ще ви каже. Не е наоколо ли? Е, тогава нека ние ви разкажем. Заключвате ли входната си врата? Вашият дом има ли система за сигурност? Медоносните пчели защитават домовете си точно както хората. Ако възприемат заплаха за кошера си, те ще реагират. Ако се натъкнете на пчелен кошер, пчелите може да мислят, че сте заплаха. В този случай те ще атакуват и ще се опитат да ви ужилят, просто за да защитят дома си. Когато пчелите ужилят, те освобождават феромони, които дават сигнал и на останалите от кошера, както и на други случайно прелитащи пчели. Често тези други насекоми се присъединяват към атаката, за да помогнат на „близките“ си. Една жилеща пчела може да се превърне в стотици или дори хиляди атакуващи животинки само за кратко време.

Чудили ли сте се някога дали всички пчели могат да ви ужилят? Ще се учудите, но отговорът е – не! В кошера женските пчели работнички са тези, които жилят. По-големите мъжки пчели наречени търтей дори нямат жила. Пчелите-майки също не жилят, не че не могат, но рядко напускат кошера, защото все някой трябва да остане вътре. И все пак, когато пчелите-работнички ви ужилят, те реално инжектират отрова под кожата ви, наречена апитоксин. И въпреки, че пчелната отрова често се използва и за лек, когато идва от ужилване от пчела, хич не е толкова лековита. Особено, ако жилото е останало при вас! Тогава то трябва да се отстрани, за да не причинява повече проблеми. Знаете ли обаче, че в този случай и медоносната пчела ще има проблеми, защото без жило тя веднага умира... Медоносните пчели са единствените насекоми, които умират, ако нямат жило.

Пчелните ужилвания могат да бъдат доста болезнени. За някои хора обаче те всъщност могат да бъдат смъртоносни. Някои хора са алергични към отровата в пчелните ужилвания. За тези хора ужилването може да предизвика опасна алергична реакция. Ако сте навън с човек, който е алергичен към пчелите, уверете се, че знаете къде да намерите помощ, ако те са ужилени. И запомнете, че въпреки болезнените си ужилвания, пчелите са важна част от нашия свят. Без тях нямаше да имаме всички красиви цветя, плодове и зеленчуци, които цъфтят през пролетта и лятото. Така че ако просто избягате от пчела, когато я видите – това ще спаси както вас, така и нея. Това е най-добрият подход, защото пчелите всъщност изобщо не обичат да ни жилят, те просто се защитават.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град