Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо маймуните обичат банани?

Защо маймуните обичат банани?

Аз детето | 2019-05-23

Защо маймуните обичат банани?

Те са жълти. Те са вкусни. Можеш да се преструваш, че са пистолети или телефони. Маймуните ги обичат. За какво говорим? Банани, разбира се! Всъщност не е нужно да си маймуна, за да обичаш банани. Децата и възрастните също обожаваме сладкия жълт плод. И независимо дали ги ядем просто така или ги правим на смути, добавяме в плодова салата, трябва да знаем, че бананите са и доста полезни плодове. Бананите съдържат витамините A, D, B12, C, B6, а също и калций, желязо и магнезий. Няма да ви обясняваме подробно за всички тези вещества, само знайте, че те са изключително важни за човешкия организъм.

Може би заради това маймуните толкова ги обичат? Все пак маймуните са доста умни животинки... Макар че... съмняваме се да знаят какво е витамин D или C. Тогава защо толкова обичат банани? Маймуните ядат много различни храни. Те ядат плодове, зеленчуци, семена, листа и дори насекоми. Но те обичат бананите, защото са много сладки и вкусни. Точно като хората, маймуните обичат да ядат вкусни храни, а бананите са едно от любимите им сладки лакомства. Също така маймуните обикновено искат да се хранят възможно най-бързо, така че другите да не им откраднат храната буквално изпод носа. (Те могат да бъдат доста непослушни и често крадат храната на другите, дори и без да са гладни, просто така за спорта.) Освен това тези плодове са меки и не правят шум при бране и ядене, така че маймуните могат да ги ядат бързо и... да, тихо, за да се крият от останалите.

Различните маймуни имат различни начини да ядат банани. Повечето от тях обаче ги хапват цели – с обелката и всичко останало. Други пък ги белят точно като нас. Трети пък доближават единия край на банана си до устата си и след това стискат, докато меката част не падне вътре. Това е умен, но много разхвърлян начин за ядене на банани! Освен това маймуните използват много енергия за катерене, бягане и люлеене на дървета. Бананите съдържат нещо, наречено фруктоза – това е нещо като захар и дава на маймуните енергията, от която се нуждаят, за да правят всички тези неща.

Ама разбира се, ако искате и вие го яжте като го изтисквате в устата си. Но ви предлагаме все пак да опитате нашите вкусни рецепти с банани. Ще се получи по-добре:
С банан, маршмелоу и малко украса става най-сладкият десерт
Смути-боул с моркови и банан: вкусна и нестандартна закуска за всеки ден
Банани, както не сте ги яли никога преди



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град