Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо котките и кучетата не се обичат?

Защо котките и кучетата не се обичат?

Аз детето | 2017-11-16

Защо котките и кучетата не се обичат?

Епична и на практика вечна е враждата между най-обичаните и често срещани домашни любимци – котките и кучетата. Има много теории за причината за това неразбирателство, но най-логичната ще ви представим сега. Обяснението е съвсем просто – кучетата и котките са много различни по своето поведение и навици. Дори можем да кажем, че имат противоположни такива. Например, когато кучето маха с опашка това означава, че е настроено дружелюбно и игриво, но когато котката прави същото – това означава, че е нервна и ще е по-добре да не я закачаме. Също така, когато котката мърка – това означава, че е доволна и щастлива, но когато кучето ръмжи, значи е ядосано. Изобщо не е чудно, че тези два домашни любимеца се разбират толкова трудно – техните начини за комуникация са толкова различни и противоположни.

През цялата кучешка и котешка история котките и кучетата са живели отделно и никога не са имали допирни точки помежду си. Хората обаче, в един момент решили, че котките и кучетата могат и да живеят заедно, понеже имат сравнително еднаква анатомия – четири крака, опашка, една и съща форма на тялото (макар котките да са по-малки) и добре развити слухови апарати. Това разбира се било голяма грешка най-малкото, защото котките по природа са самотници, докато кучетата обичат да живеят в социални групи. Такива социални групи в природата са съставени от други кучета и един уважаван кучешки лидер.

Иначе казано кучетата са изключително социални животни, и живеят в йерархично общество, а котките са самостоятелни, независими и необвързани с други домашни любимци. Кучето винаги е заобиколено от много приятели, друго животно или куче, с което си играе и е щастливо. При котката е обратно – тя е най-доволна когато е единствения домашен любимец, тя се чувства като господар на дома и иска цялото внимание на стопаните за себе си.

В днешно време кучетата, когато се гледат като домашни любимци, не живеят в такива йерархии, но те заменят кучешкия лидер със стопанина си. Котките от друга страна нямат такива социални нужди, те са склонни да живеят с други котки, само когато ще имат малки или докато си разпределят територията. Сигурно сте чували, че котките се привързват не към човека, а към дома – да, това е вярно. Те са наистина много независими същества и често се справят добре и без за тях да се грижат хора.
Котките също така са сравнително мирни същества или по-правилно би било да кажем спокойни. Те доста често спокойно преценяват всяка ситуация и намират най-оптималния и спокоен начин за действие. Това се отнася особено за по-възрастните котки. Докато кучетата са пълни с вълнение и емоции. Те могат да бъдат много шумни и по този начин да създават бъркотия и хаос в мирния и спокоен живот на една котка. Сами разбирате, че това на нея никак няма да ѝ се понрави. Поради тази причина е много важно, ако гледате и куче и котка заедно, да осигурите на котката сигурно убежище, до което кучето да няма достъп. Там спокойното животинче, ще има възможност да се оттегли и да получи необходимата тишина и спокойствие. А ако се осигури едно дърво за котката, то ще направи чудеса за нея. То ще стане любимото ѝ място, защото ще е високо и недостъпно за любопитния нос на кучето.

Всички тези основни различия са създали голяма комуникационна пречка и различни нужди при кучетата и котките, които много им пречат да общуват заедно, а да живеят съвсем.

Освен това с дълго течение на времето кучетата са добили инстинкта, до голяма степен с помощта на хората, да са ловци. Може би се забелязали, че докато разхождате кучето си се е случвало то изведнъж спира да прави каквото е правело и започва усилено да се ослушва. Понякога и вие чувате този шум, който кучето търси, а понякога – не. Но то не просто се ослушва – то дебне плячка. Не, защото иска да я хване или е гладно, такъв е природния му инстинкт и то няма как да се пребори с него. Преследването е дълбоко вкоренено в гените на всяко едно куче. Така че, когато едно куче вижда котка първичният му инстинкт му казва да я подгони. Котките от друга страна са пъргави същества, които са се научили да избягват всяко животно, което ги гони. Така че резултатът е, че кучета ще гонят котки, дори и в незаплашително, а закачливо състояние, но котките в крайна сметка ще възприемат кучето като страшно силно и ще опитат да избягат от него.

Това е един от основните проблеми в отношенията куче-котка. Ако все пак искате да направите опит да помирите вашите двама домашни любимци запомнете: много по-лесно е направите това, когато кучето е вързано и седнало. Така колкото инстинкта на единия да гони, а на другия да бяга да напират, това няма да стане. Също така знайте,  че трябва да се дава похвала, когато кучето показва спокойно поведение в близост до котката. С течение на времето и търпение котката и кучето взаимно ще се научат да се приемат. В крайна сметка, може да се окаже, че макар и трудно те мога да живеят заедно. Това работи най-добре, когато са събрани на едно място още от съвсем малки. Когато са заедно от съвсем малки, котките и кучетата по-бързо ще се запознаят с езика  и темперамента на другия.
Все пак, има някои породи кучета, при които ловният инстинкт е много силен и въпреки всички усилия те могат да навредят на малките животни и котки. Затова е най-добре винаги да има човек, който да контролира отношенията между кучетата и котките, когато те са заедно и никога да не ги оставят без надзор.

Колкото и да ни се искаше котки и кучета, да има начин да се разбират на 100% през повечето време, ние трябва да запомним всичко, за което сега говорихме – те са напълно различни животни с напълно различни нужди.

Статията е качена по идея на Павче Стефанова.

Снимки: marcabeta.com

Прочетете още:
Могат ли кучетата да се усмихват?
Кой домашен любимец ти подхожда най-много? – тест за момичета и момчета
Витамин и Джоджен - най-странните имена за куче
Защо котките имат мустаци?
Какво правят котките, когато няма никой вкъщи?
Котките и кучетата били братовчеди



Коментари
3 коментара

Сандо Сандо. Сандев, Сонди г.,

Публикувано на 05.11.2016

Искам. Да. Имам. Котка. Домашна. Бес. Бълхи

galin sevdalinov, 20 г.,

Публикувано на 23.09.2018

imam domashen lubimec kyce i sahto i kotka dobre se razbirat

stefan , 21 г.,

Публикувано на 11.03.2020

Кучето и котката ако са от малки заедно може ли да се обикват.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град