забавна наука

Начало | забавна наука | Защо буквите на клавиатурата не са подредени по азбучен ред?

Защо буквите на клавиатурата не са подредени по азбучен ред?

Аз детето | 2017-11-17

Защо буквите на клавиатурата не са подредени по азбучен ред?

Питали ли сте се някога защо буквите на клавиатурата не са наредени по азбучен ред – нито тези на латиница, нито тези на кирилица. Ние много често сме се питали, особено в училище, когато ни караха да се учим да пишем бързо на клавиатурата. Тогава винаги сме си мислили, защо ли буквите не са наредени по азбучен ред, така много по-лесно ще запомним къде са и ще пишем доста по-бързо. Е, след време разбрахме, че не е така. Сега ще обясним и на вас защо.

Първото, което трябва да знаете е, че разположението на буквите върху клавиатурата е наследено от пишещите машини, които са се появили през XIX век. Тези пишещи машини са се използвали масово само до преди 15 години. Днес също понякога се използват.
Принципът на работа на такава машина е много прост. При натискане на някои от клавишите механична лостова система придвижва чукче с отлята матрица на съответната буква, която се отпечатва върху хартията. Това чукче удря по лента, която е напоена с мастило и се намира между хартията и чукчето.

На първите пишещи машини, изобретени от Кристофър Шолс, клавишите били подредени по азбучен ред в две редици. Но могло да се отпечатват само главни букви, а цифри изобщо е нямало. Това разбира се устройвало хората, но само за известно време. След няколко години скоростта на писане придобила все по-голямо и по-голямо значение, което довело до сериозни проблеми с тези пишещи машини. Основният бил, че някои от чукчетата не успявали да се върнат на мястото си и постоянно запецвали едно в друго. Това се случвало много често, защото в английската азбука много от разположените една до друга букви върху клавиатурата трябвало да се изписват една след друга.
Откривайки този проблем, производителите на пишещи машини бързо намерили и решението му. Те разработили клавиатура, на която най-често срещащите се букви в текстовете били поставени така, че да са по-далече от показалците на ръцете. Тази подредба станала известна като QWERTY клавиатура. Тя се използва и днес в компютрите, въпреки че проблемът със запецващите букви вече не съществува, тази подредба е запазена, защото се смята за най-удобната и най-малко изморителна за ръцете при дълго и бързо писане.

Това обяснение обаче е само за английските (латинските букви) на клавиатурата. А как стои въпросът с българските букви, сега ще обясним.

В момента имаме две известни български подредби на клавиатурата – БДС и фонетична. При фонетичната подредба българските букви са така разположени, че да съответстват приблизително на латинските – например на латинската буква „r“ се намира „р“, на „c“ се намира „ц“ и така нататък. Повечето хора обаче – учители, редактори, писатели и изобщо всички, които пишат по-дълго на клавиатура съветват да се използва така наречената БДС подредба. Първо, защото БДС означава „български държавен стандарт“, второ – защото на клавиатурата българските букви са нарисувани по БДС и трето, защото – буквата „в“ при фонетичната не се намира на латинското „v“, а на съвсем друго място. Освен това БДС подредбата е специално изработена по модела на QWERTY, тоест така че да е най-подходяща за ръцете.
Подредбата по БДС се използва най-напред при пишещите машини. При нея няма връзка между символите на кирилица и тези в подредбата QWERTY. Например, при подредбата БДС буквата „О“ отговаря на буквата „F“. Подредбата „БДС“ е оптимизирана за писане на български език, като най-често използваните букви — О, Н, Т и А — са поставени така, че да се натискат с по-силните пръсти – показалец и среден. Подредбата е от тип, при който гласните и полугласните са поставени от едната страна на клавиатурата, а повечето съгласни – от другата (с цел двете ръце да се редуват възможно най-често).

Смята се, че подредбата БДС е измислена от началника на стенографското бюро на Народното събрание Теодор Гълъбов. През 1907 година той възлага на подчинените си да направят изследвания за честотата на звуците в българския език, като проследят употребата им в 10 000 думи от всички области на живота.

А вие знаете ли на каква клавиатурна подредба пишете? Споделете с нас в коментарите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град