новини детски

Начало | новини детски | Заради слаби резултати от матурите – по-лесна ще бъде учебната програма по математика за 5, 6 и 7 клас

Заради слаби резултати от матурите – по-лесна ще бъде учебната програма по математика за 5, 6 и 7 клас

Аз детето | 2019-10-10

Заради слаби резултати от матурите – по-лесна ще бъде учебната програма по математика за 5, 6 и 7 клас

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Вече е сформирана работна група, която ще направи преглед на учебните програми по математика, за да се види къде може да се облекчат задачите и натовареността на ученици и учители. Анализите и данните от външното оценяване показват, че имаме проблем с математиката и с резултатите по математика, като най-големият проблем е именно от пети до седми клас и там най-често се демотивират учениците за учене. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на актуален въпрос в парламентарната образователна комисия.

„Очевидно е, че програмите по математика са амбициозни – за пети-седми клас, и ако по география или история, преподавателят може да освободи време за затвърждаване на знанията и за упражненията, като пропусне част от фактологията, по математика не е така, защото се надграждат знанията“, коментира министърът, цитиран от БТА. По думите му натрупва се изоставане по математика при много ученици, което не може да се компенсира от учителите и те нямат достатъчно време за затвърждаване на материала.

Учебните програми трудно се променят, „те са вързани“ с другите класове и с учебниците, които се издават, но сме длъжни да направим анализ въз основа на мненията на учителите по математика, каза пред журналисти министър Вълчев. Той обясни, че трябва да се преразгледат учебните програми по математика, за да стане обучението по предмета по-интересно и да не е толкова насочено към заучаването на алгоритми, а да е насочено към превръщането на практически ситуации в математически задачи и към тяхното решаване.

Предполагам, че в проектобюджета за следващата година ще има безпрецедентен ръст на средствата за образование, който ще е по-голям дори и от предходните години. До две седмици ще бъде обявен бюджетът, като вероятно ще има повече средства за цялата функция на „образованието“. Гледам оптимистично, но това не означава, че ще решим всички проблеми и потребности в образованието, каза пред журналисти след участието си в парламентарната образователна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза, че през последните години приоритет е повишението на възнагражденията на учителите, за което за 2019 г. са предвидени 360 милиона лева.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град