Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | За какво служи панкреасът?

За какво служи панкреасът?

Мирела Любенова | 2021-11-09

За какво служи панкреасът?

Някога имали ли сте възможност да видите как изглежда отвътре някоя скъпа модерна електроника? Не, не искаме сега да се опитвате да отваряте телевизора, компютъра или конзолата за видеоигри у дома! За момента можете просто да потърсите снимки, но ви съветваме ако някога нещо от тези електроники се развали да го отворите с мама или татко и да го разгледате, преди да го изхвърлите на боклука. Ще бъде доста интересно, защото не можете и да си представите колко „джунджурии“ се крият под външната част, които всъщност правят така че да имате картина и звук или да играете на най-новата игра.

Знаете ли какво е още по-невероятно от лаптоп или конзола за видеоигри? Ето една подсказка: имате го! Всъщност всеки го има! Говорим за човешкото тяло. Вътрешността на човешкото тяло е по-впечатляваща от която и да е електроника, която някога е съществувала или ще бъде създадена в бъдеще. Вашето тяло е пълно с толкова много невероятни неща, които учените все още откриват. Човешкото тяло и всеки орган или най-малката клетка работят в съвършена хармония, която не може да бъде пресъздадена по никакъв начин.

Нека например да ви разкажем за един малък орган, който ни помага като прави невероятни неща! Нарича се панкреас! Намира се зад стомаха и представлява дълъг плосък орган, който е свързан директно с тънките черва. Панкреасът е специален, защото е един от малкото органи, които са част от множество телесни системи. Например, той е част от храносмилателната система.

Благодарение на него и ензимите, които той освобождава, тялото може да разгради храната и да извлече от нея полезните вещества, от които се нуждае. Панкреасът също така отделя важни хормони, от които се нуждае тялото ви, като инсулин и глюкагон. Тези важни хормони помагат да се регулират нивата на кръвната захар в тялото ви. При това знае точно какви количества от тези вещества да произведе. Това не е ли невероятно? Пригответе се за нещо още по-смайващо.

Панкреасът ви има рецептори за вкус, подобни на тези по езика! Докато ядете храна, тези рецептори усещат колко сладка или солена е тя и така органът освобождава подходящото количество хормони, за да може тялото да работи както трябва!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град