забавна наука

Начало | забавна наука | Вярно ли е, че... Интересни отговори на още по-любопитни въпроси

Вярно ли е, че... Интересни отговори на още по-любопитни въпроси

Аз детето | 2018-01-12

Вярно ли е, че... Интересни отговори на още по-любопитни въпроси

Как, защо, какво, откъде? В света съществуват толкова много въпроси. Особено в детския свят! Знаем, че вие се интересувате от всичко, от толкова много неща, които често възрастните никога не са се сещали да питат и остават с отворена уста, защото просто не знаят какво да отговорят! Тогава най-вероятно или си измислят нещо или просто го търсят в интернет и тогава се правят на умни. ;-) Трябва да знаете обаче, че не всичко, което го има в интернет е вярно! Понякога, за да намериш истински верния отговор на някой въпрос трябва да се поровиш малко по-дълго и да не разчиташ на първото прочетено нещо. Както биха казали възрастните „да си критичен“. Мрежата си е нещо невероятно, но е факт, че всичко в нея се прави от хора, а хората понякога грешат или просто приемат за факти неща, които са повтаряни много пъти, но това в никакъв случай не означава, че са съвсем верни.

Така че ако и вие като нас някога сте се чудили всички ли полярни мечки са бели и дали всички папагали могат да летят... Четете и ще разберете!

Вярно ли е, че...

...таралежите носят гъби и ябълки на гърба си?

Несъмнено сте виждали такива картинки хиляди пъти: илюстрации към приказки или в някое детско филмче. Може би дори и нагласена снимка, което не сме сигурни как точно се прави. В дивата истинска природа обаче това не се случва, ама никога. Оказва се, че таралежите предпочитат да ядат червеи, охлюви, бръмбари. Дори и да си хапнат някоя друга гъба или ябълка, те ще го направят на място, точно там където са я намерили. Таралежите не събират такава храна за зимата. Те складират телесни мазнини, точно като мечките и също като тях заспиват зимен сън. Ако случайно се събудят по средата на зимата, те просто излизат навън и търсят храна – това е. Игличките на таралежа не са приспособени за пренос на храна, а за самозащита. Знаете как... Свиват се на малка бодлива топка.

... има папагали, които не могат да летят?

Всеки път, когато чуем за птица, която не може да лети си представяме пингвин. Истината обаче е, че има много по-добър пример за това. Това са папагалите! Всъщност в света има само един нелетящ вид папагали. Това е какапо или бухалов папагал. Той живее в Нова Зеландия. Разбира се, има крила и дори може да пърха с тях, но поради слабостта на мускулите и недостатъчното развитие на гръдната кост, какапо не може да лети. Но той е отличен „катерач“. Може да се изкачи на върха на високо дърво и оттам да скочи, като разпери крилата си, което пак му помага да изпита радостта от вятъра в крилете си и да се спаси бързо от някаква опасност.

...полярните мечки не са само бели?

Северен полюс, мечка живееща там... Няма човек на света, който при тези думи да не се сети за красивите бели мечки. Само че те невинаги са бели! През лятото, под слънцето, козината на полярната мечка придобива жълт оттенък. Да не говорим, че пък бели мечки, които не живеят в естествената си среда, а в някоя зоологическа градина могат дори да бъдат леко зеленикави. Това е така, защото в действителност козината им е „куха“, т. е. празна вътре и просто отразява слънчевата светлина или цветовете от средата в които мечката живее.

...костенурките плачат?

Напълно вярно е! Е, разбира се те не плачат като нас, защото им е мъчно, но е научно доказано, че когато излязат на брега проронват някоя и друга сълза. Смята се, че по този начин те се отървават от пясъчните зрънца, които попадат в очите им.

Илюстрации: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град