История

Начало | История | Всичко започнало във Венеция...

Всичко започнало във Венеция...

Мирела Любенова | 2018-08-13

Всичко започнало във Венеция...

Представете си само, че един ден както сте били навън се прибирате у дома и виждате, всъщност не виждате нищо, защото нямате никакви прозорци и всичко е много, много тъмно. Може би е направена някаква магия или сте попаднали в алтернативна вселена – не знаем, но е факт, че без прозорци домът ви не е същият. Въпреки това го приемате някак си и светвате лампата, за да установите, че всичките стъклени чаши също ги няма. Искате да се огледате в огледалото, но и то е изчезнало... Е, добре, приемате го. Влизате в стаята си и какво виждате, едно празно място – точно там на бюрото, където е стоял аквариумът с любимите ви рибки. Това вече е прекалено! За щастие не би могло да се случи, но само си представете колко от полезните вещи, които използваме в ежедневието си са направени от стъкло, а ние въобще не се и замисляме за него. Но знаете ли, то като почти всяко друго нещо е изобретено от някой и си има дълга и интересна история, която днес ще ви разкажем.

Но първо как мислите е името на този, който е изобретил стъклото... Ами никак! Първото стъкло всъщност си е създадено от самата природа. Преди много, много години при появата на първия човек, то вече си е съществувало. Образувало се е от охладена лава, която, знаете, извира от вулканите. Това природно стъкло днес наричаме обсидиан. Но ако сега тръгнете да търсите безплатни прозорци около кратера на някой вулкан – не бързайте. Това стъкло не става съвсем за вашия дом, защото е с мръсносив цвят и през него се вижда доста трудно.

Въпреки това хората са взели идеята за създаването на стъкло именно от обсидиана. Кой обаче първи се е сетил за това не е съвсем ясно. Затова има няколко легенди, като всички от тях разказват за пътешественици, които нямали подръка камъни с които да оградят огнището си и вместо това използвали парчета натурална сода. Това винаги се случвало в пустинята или на брега на морето, където имало и пясък. Така под влиянието на огъня и пясъка, содата се разтапяла и се образувало стъкло. Дали това е вярно – няма как да знаем, но пък е ясно, че хората произвеждат стъкло от повече от 5 000 години. Първите били в Египет! Знае се също така, че стъклото все още не било съвсем прозрачно поради наличието на чужди примеси в пясъка с помощта на който се изработвало и затова имало зелен или син оттенък. Това смятаме е нещо, което днес сме взели за декоративно, защото със сигурност сте виждали подобни стъкла.

Чудите ли се кои са били първите стъклени изделия? Това са мъниста, а по-късно и чаши. За да се научи човечеството да прави по-големи неща са му били необходими още 2 000 години! За изобретател на съвременните изделия обаче учените са приели хората от Венеция. Те намерили начин да направят стъклото прозрачно като при производството му добавяли олово. Венецианците обаче много се страхували, че ако останалите народи разберат как се прави това ще намали доходите им и никой вече няма да иска да купува тяхното стъкло. Затова майсторлъкът по изработването му знаели само няколко семейства, които го предавали от поколение на поколение само на децата си. Тайната била строго пазена!

През 1271 г. венецианските шлайфъри се научили как да правят и много други видове стъкло, като например такова, което служи като лещи. След това 1281 г. Вмъквали подобни стъкла в рамки и така се появили първите очила. Отначало те били толкова скъпи обаче, че даже и царете и императорите трудно си ги позволявали. От този момент нататък начинът на изработка вече бил известен на много народи по света, които го усъвършенствали и започнали да правят и други изделия, та чак до днес.

Ако обичате да научавате как са създадени някои обикновени предмети, то не пропускайте също:
Чорапите – едно от подценяваните изобретения на човечеството
Кой е измислил почивните дни? Да, като всяко нещо и те са били измислени от някого!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град