новини детски

Начало | новини детски | Време е за празник на... детската книга!

Време е за празник на... детската книга!

Аз детето | 2023-04-02

Време е за празник на... детската книга!

От рафтовете на библиотеките, книжарниците или пък просто малката библиотечка у дома всеки ден и всеки час тайно ви се усмихват принцеси, великани, динозаври, рицари, магьосници и дори извънземни и тайно се надяват да ги вземете в ръце... Естествено, че не говорим за истински рицари и дори не говорим за някакви фигурки и играчки. Говорим за най-хубавото нещо на света – книгите! Знаете ли, че и детските книги имат свой специален ден и празник? Той е точно днес, на 2-ри април. Този ден се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициатива и решение на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY). Но датата 2-ри април не е избрана случайно – на тази дата е и рожденият ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. Според този тъй чудесен писател „Няма по-хубави приказки от онези, които самият живот създава.“ Световният ден на детската книга е празник от по-особено значение. Неслучайно той се празнува отделно от Международния ден на книгата.

И така, защо в днешния прекрасен ден да не прочетете интересна книга или да не препрочетете любима такава, няма по-добър начин за празнуване от този! Освен това да знаете, че сте супер късметлии, защото преди повече от 400 години децата не са могли просто да отворят любима книга и да се потопят в един невероятен свят. Тогава книги все още не са били така разпространени и малките любители на историите е трябвало да чакат родителите им да се приберат и да имат желание да им разкажат някоя приказка!

Факт е, че преди XVII век детската литература въобще не съществувала. Децата четат това, което възрастните четат, но най-често по-възрастните поколения разказват легенди и приказки на децата. Единствената книга, която е могла да бъде четена е била Библията. Изминали много години и братя Грим и Ханс Кристиян Андерсен създали първите литературни шедьоври специално за децата – това накратко е историята на детската литература. Днес учените вече знаят, че детските книги са много важни и оказват значително добро влияние върху малките читатели. Книгите развиват ума и въображението на децата по един уникален и увлекателен начин – така, както нищо друго не може да ги развие.

Детската книга е онова съкровище, което може да ви грабне и да ви откъсне от този свят, давайки възможност на въображението и мечтите ви да се развихрят до безгранични предели. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство, онзи ресурс, който никога не остарява и не свършва и винаги може да бъде използван отново и отново.

Az-deteto.bg пожелава на всички вас, малки читатели, да не спирате да мечтаете, да откривате вълшебствата в ежедневието и да се радвате на малките подаръци от живота, каквито със сигурност са книгите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град