малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусни, красиви и нетрадиционни украси за великденския козунак

Вкусни, красиви и нетрадиционни украси за великденския козунак

Аз детето | 2019-04-12

Вкусни, красиви и нетрадиционни украси за великденския козунак

Несъмнено главният герой на Великден, на закуска, обяд и вечеря е любимият на всички мек и уханен козунак. Традиционно у нас си го поръсваме с по-големи кристали захар и това е всичко. Смятаме обаче, че козунакът може да стане още по-вкусен макар и с не толкова традиционни украси. Но след като е „царят“ на великденската трапеза и „костюмът“ му трябва да е също толкова царствен. Затова днес ще ви предложим няколко вкусни, красиви и лесни заливки за козунак. Независимо дали ще си купите готов или ще си го направите у дома – стават прекрасно и за двата случая. Ядки, бонбони, захаросани плодове, шоколад – прости и изискани съставки, които ще направят празничния хляб още по-вкусен и по-апетитен.

Шарена глазура

За нея ще ви трябват: 100 г пудра захар, течна сладкарска сметана, 1 чаена лъжица лимонов сок, шепа шоколадови шарени пръчици.

Прави се лесно, просто трябва малко повече бъркане. Сипете всичко заедно в една купа и... бъркайте. Ще видите как сметаната малко по малко се сгъстява. Продължавайте да бъркате, докато стане на гъст крем. След това залейте козунака и отгоре поръсете с шарени шоколадови пръчици. Оставете за половин час да стегне и е готово. Вкусно и красиво!

Шоколад с ядки – невероятно вкусно

Тук е пък съвсем лесно: течен шоколад и малко от любимите ви ядки. Намажете козунака с шоколад, колкото намерите за добре, но все пак не прекалявайте. Не искате да направите 50-сантиметров слой. След това просто отгоре поръсете с ядки и готово. Ако е необходимо можете да ги натрошите с ръце, за да не са много големи парчетата и това е.

Дъга от лимонови резанки

Не знаем дали сте опитвали лимонови резанки, но те са наистина вкусни и общо взето нямат чак толкова общо с лимоните, колкото си мислите. И вярвате или не, са си супер украса за козунак. Ще му придадат хубав вкус и весел вид.

Ще ви трябват няколко лимонови резанки. Продават се в магазините в специални кутии с това име. Дори и да не сте виждали ще ги познаете. Вземете си също и 4 супени лъжици пудра захар и 4 супени лъжици лимонов сок.

В купичка сипете захарта и докато разбърквате с едната ръка, с другата една по една добавяйте лъжиците лимонов сок. Сипвате едната – разбърквате, сипвате другата и разбърквате, докато станат общо 4. Ще се образува каша (леко течна и леко гъста), точно това е и целта. Залейте козунака с нея и отгоре накъсайте на парченца няколко лимонови резанки и поръсете с тях. Цветно и вкусно!

Знаем че е малко нетрадиционно, но пък е доста вкусно и интересно! Весел празник и... приятен апетит!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град