Растения и животни

Начало | Растения и животни | Във впечатляващия свят на кактусите

Във впечатляващия свят на кактусите

Аз детето | 2018-12-20

Във впечатляващия свят на кактусите

Какво си представяте, когато чуете думата пустиня? Сигурно веднага си мислите за сух пясъчен пейзаж! Само пустош, пясък и жега и нито едно дръвче под което да застанеш на сянка. Никакъв живот, освен някакви странни бодливи растения, които определено няма да ти дадат сянка, да не говорим пък за храна. Всеки от вас вече се сеща, че това са кактусите! Всеки филм или анимация, чието действие се развива в пустинята, не може да мине без кадър с кактус. Често той се изобразява като високо, зелено, бодливо растение, което успява да оцелее в пустинята без вода. Знаете ли обаче, че в действителност има над 2000 различни видове кактуси. Някои кактуси са високи, зелени и бодливи като тези, които може да сте видели във филми. Всъщност този вид е най-рядко срещаният и е наречен сагуаро кактус. Много кактуси са много по-малки и имат различни цветове и форми.

Кактусите са най-разпространени в Америка и могат да бъдат намерени от южния край на Южна Америка до Западна Канада в Северна Америка. Много кактуси процъфтяват в райони, които са изключително сухи, като например пустинята Атакама – едно от най-сухите места на Земята. Но не се лъжете, като всичко живо и тези растения имат нужда от вода, за да оцелеят. Вярно, тя е оскъдна, но те все пак си я намират от време на време. А за да компенсират липсата ѝ, кактусите са развили специални способности, които им позволяват да запазват водата в стволовете и корените си за по-дълго време. Например, бодлите на кактусите всъщност са силно модифицирани листа. Те ги защитават от животни, които ядат растения, а също така помагат за намаляване на загубата на вода чрез ограничаване на въздушния поток близо до кактуса.

Повечето кактуси имат големи, но плитки кореноплодни системи, които им позволяват да поглъщат всякаква вода, която може да се появи. Специализираните стъбла позволяват на бодливите растения да съхраняват водата дълго време, тъй като валежите често са съвсем редки в пустините, които са дом на кактусите. Например, един добре развил се сагуаро кактус може да съхранява до 750 литра вода. Много пътници в пустинята са научили, че в случай на спешност могат да отрежат кактуса и да го разтворят, за да намерят от животоспасяващата течност.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град