Растения и животни

Начало | Растения и животни | В света на интересните плодове: непознатото янгмей

В света на интересните плодове: непознатото янгмей

Аз детето | 2020-11-17

В света на интересните плодове: непознатото янгмей

Имате ли любим вид плодове? Много деца обичат ябълки, банани. Други пък са по-големи любители на диня, грозде, пъпеш. А в списъка на някой ваш връстник ананасът може да е на първо място. И по-голямата част от нас смятат, че с това списъкът на плодовете, които можем да опитаме се изчерпва. Но това изобщо не е така! В света съществуват толкова невероятни плодове, за които понякога е трудно да повярваш, че наистина ги има. Дори и имената им са впечатляващи. Така например чували ли сте някога за янгмей? Не, тази дума не си я измислихме сега – това е плод познат в някои региони на света от древни времена.

Какво е янгмей? Може да го знаете с друго име. Някои хора го наричат bayberry. Други казват, че е китайска ягода. Може да сте чували да се нарича и ямамомо... Както и да се нарича този плод е малък, кръгъл и с лилаво-червеникав цвят. Външната страна на плода е неравна, подобна на къпина. В центъра има и малка костилка, каквато бихте намерили в череша. Плодът расте на вечнозелено дърво, което е родом от Източна Азия. Особено често се среща в Китай, но може да се намери и в Япония и други части на континента. Сега сигурно се чудите какъв е вкусът на този интересен плод? Хората най-често го описват като сладко-тръпчив, подобен на ягода или малина. Някои също казват, че има донякъде вкус на мента. И поради тази причина плодът често се прави на сок, чай или сладко. У нас все още рядко може да се намери, най-вече в сушен вид, но в родината си е познат и използван повече от 2 хиляди години.

Дървото, на което растат янгмей, отдавна се отглежда за медицински цели. Хората са използвали кората му за лечение на отравяния, кожни заболявания и наранявания. Самите плодове са с високо съдържание на антиоксиданти. Смята се, че те помагат за защитата на клетките и насърчават здравето на мозъка и сърцето. Дори костилките понякога се използват като лекарство за пациенти с холера. Опитвали ли сте някога янгмей? Може би дори бихте могли да отгледате свое собствено дърво един ден, хората казват, че в нашите условия е напълно възможно! Ако имате шанс, опитайте янгмей – може така да си намерите нов любим плод.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град