География

Начало | География | В Антарктида... Прочетете най-интересните факти за земята покрита с лед

В Антарктида... Прочетете най-интересните факти за земята покрита с лед

Аз детето | 2019-12-25

В Антарктида... Прочетете най-интересните факти за земята покрита с лед

Какво си представяте, когато чуете Антарктида? Най-вероятно много студ, сняг и лед и някой и друг пингвин или пък бяла мечка, които се мотаят наоколо. Това обаче е само малка част, даже по-скоро никаква, от богатия свят на най-студения континент на планетата Земя. Между другото там бели мечки няма. Те се разхождат на противоположната страна на планетата. Знаете ли, че Антарктида е единственият континент, който не принадлежи на нито една държава, а е континент за международно сътрудничество. Истинските стопани на континента са изследователите от различни страни. Антарктида няма коренно население и се намира под юрисдикцията на Антарктическия съюз, който изисква грижливо отношение към земята и нейните ресурси, а също така и използването им само за мирни научни цели. А знаете ли колко богат живот всъщност има там. Хора може и да няма, освен учените, но пък това не означава, че животните също липсват. За да се убедите прочетете най-интересните факти за най-студеното място на планетата ни.

Пингвинът вероятно е най-емблематичното за Антарктида животно. На континента се срещат четири вида пингвини – пингвин на Адели, императорски пингвин, антарктически пингвин и пингвин папуа. Пингвините папуа са като болиди под водата – скоростта им може да надхвърли 35 км/ч, т. е. да е близо четири пъти по-голяма от тази на най-бързия плувец в света Майкъл Фелпс – 9,6 км/ч. На Антарктическия полуостров популацията на пингвините папуа се увеличава, докато тази на пингвините на Адели намалява. Учените обясняват това с различия в храненето – пингвините папуа консумират разнообразна храна – крил, калмари и риба, докато пингвините на Адели се хранят изключително с крил. Морските леопарди могат да погълнат до 20 пингвина дневно.

В Антарктида хранителната верига е къса. В основата ѝ е крилът. Най-едрото животно в света – синият кит, чието тегло може да надхвърли 150 тона, се храни с тези миниатюрни ракообразни, които пък се хранят с фитопланктон. „Няма китове без фитопланктон“, отбелязва американската биоложка Алисън Кюсик. Обратното също е вярно. Богатите на желязо екскременти от китове наторяват фитопланктона. „Фитопланктонът расте благодарение на желязото и е изяждан от крила, а китове консумират крил и изпражненията им захранват фитопланктона“, пояснява Кюсик. Синият кит консумира до 3,6 тона крил дневно.

Има места в Антарктика, които не са виждали дъжд или сняг през последните 2 милиона години. Само около 1% от континента (4000 км) не е покрита постоянно с лед – такива зони се наричат сухи долини или антарктически оазис.

В Антарктика са открити повече метеорити, отколкото навсякъде другаде по света. Според учените, метеорити могат да паднат във всяка част на Земята с почти еднаква вероятност. Ако обаче това се случи във влажен климат в джунглата, те ще корозират. В Антарктика, където климатът е изключително сух, вероятността от корозия почти не съществува. В допълнение към това, скалите се открояват повече на бялата ледена повърхност.

70% от прясната вода в света се намира в Антарктика. Около 90% от световния лед и 70% от прясната вода се намират в Антарктика. Ако целият антарктически лед се разтопи, морското равнище в света ще се издигне с около 61 метра.

Прочетете още няколко любопитни неща за Антарктида:
Защо Антарктида е най-студеният континент на Земята?
Антарктида е била покрита с дъждовна гора
Чуйте песента на ледниците в Антарктида
Мястото, където е по-студено, отколкото при вас



Коментари
1 коментар

Александра Найденова, 10 г.,

Публикувано на 25.12.2019

Тези факти са много интересни!Аз много обичам да проучвам такива неща!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град