За учители

Начало | За учители | Учители трябва да пишат учебниците по история – това е мнението на историците

Учители трябва да пишат учебниците по история – това е мнението на историците

Аз детето | 2019-07-08

Учители трябва да пишат учебниците по история – това е мнението на историците

„Не трябва учебниците да се пишат от университетски преподаватели, защото доцентите и професорите винаги се опитваме да пишем сложно и да докажем, че знаем много.“ Това казва на пресконференция в БТА, цитирана от news.bg, проф. Нина Дюлгерова – преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Изказването е във връзка със скандала за подмяната на истината за комунизма в учебниците по история за 10-ти клас. На 21-ви юни дори стана ясно, че е започната петиция, която е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В тази връзка пък министърът заяви, че е необходима промяна в процедурата по одобряване на учебниците.

През това време пък проф. Нина Дюлгерова изрази и мнение, че учебници не трябва да се пишат от висшия преподавателски състав и даде пример с Германия, където това се прави от учителите с помощта на методист от университета, тъй като връзката на учениците е именно със своите учители. Според Дюлгерова е парадоксално, че комисиите, които оценяват учебното съдържание, са съставени от асистенти на професорите, които са автори на въпросните учебници.

От своя страна Николай Поппетров – историк и автор в учебника по история на „Булвест 2000“ за 10 клас, заяви, че за учебници се говори от 30 години и резултат няма. Историкът призовава просветното министерство да престане да се извинява и постфактум да обяснява, че проблемът с учебниците, грешките на матурите и т. н. са дошли от другаде. Те идват отвътре, категоричен бе той. Той предложи учебниците да се пишат без хонорар, прогнозирайки, че вероятно мнението му ще бъде квалифицирано като „драматично“. Според него обаче вариант е това да се вписва в научната атестация, а не да се получават средства в замяна. Той се съгласи с проф. Дюлгерова, че би било по-добре учебниците да се пишат от учители. Според Поппетров разговорът за учебниците не може да бъде на академично ниво – той трябва да е обществен и да премине от сферата на академизма към сферата на широката публичност.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град