Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Удивително: в човешкото тяло има повече от 20 трилиона клетки!

Удивително: в човешкото тяло има повече от 20 трилиона клетки!

Аз детето | 2019-07-02

Удивително: в човешкото тяло има повече от 20 трилиона клетки!

Очаровани ли сте от света, в който имате възможност да живеете? С всички тези машини и технологии около вас. Представяте ли си какво би било вместо да пътувате два часа с автомобил, да трябва да се возите 5 в каруца, да нямате телефон, който да носите в джоба си, да не говорим пък за достъп до интернет, а филми да можете да гледате един път седмично, когато ги дават по телевизията или въобще да няма такива... Само допреди 50 години нещата са били точно такива, а ние със сигурност не можем да си представим живота такъв, нали? Въпреки това на света има нещо, което не може да се сравни с нито една машина или технология, може да бъде по-сложно и неразгадаемо дори от летящата чиния на марсианец или извънземен кораб...

Сещате ли се за какво точно си мислим? Разбира се, че за вашето тяло! Нито едно от миналите, сегашните или бъдещите произведения на човечеството и изобщо целия свят не би имал такава стойност, ако не беше човешкото тяло, което може да използва всички неща. Това никой не може да оспори. Всеки знае и че тялото прави много повече от това, което ние усещаме и му казваме. Само си помислете – какво става в момента – сърцето ви работи, кръвта се движи, дишате, очите ви следят текста, мозъкът също работи, не само, за да осигури всички тези процеси, но и много други, за които просто и не подозираме. Това само доказва, че няма по-сложно нещо в света от човешкото тяло.

Знаете, че за разлика от компютрите (макар дори да няма място за сравнение), които са съставени от няколко платки, жици и вентилатори, нашето тяло има много, ама много малки и големи органи, кости, сухожилия и какво ли още не, което само по себе си е удивително. Навярно знаете, че всички те са съставени от още по-малки части, наречени клетки. Клетките са малките градивни елементи на живота. Повечето от тях са толкова мънички, че могат да се видят само под микроскоп. Не всички са с еднакъв размер, това зависи от техния вид и функции, и затова в тялото на всеки човек има около 200 вида различни клетки. Въпреки това е изчислено, че една средна клетка има обем от само четири милиардни от кубичен сантиметър и тегло от един нанограм. Не можем да го кажем по-ясно, но са по-малки от прашинки. Сами се досещате, че за да могат да изградят такива големи органи като белия дроб например, трябва да са много. Искате ли да знаете колко, тогава нека ги „преброим“!

Естествено няма да го правим наистина, защото ако се опитаме, сигурно няма да ни стигнат дори два месеца, пък и нали не можем да ги видим. Хубавото е, че има учени, на които да разчитаме за тези неща. Те също не са броили всяка клетка, но с някои математически формули за напреднали са стигнали до почти точен резултат. Така се оказва, че в едно тяло на около 22-годишен човек има повече от 20 трилиона клетки. Знаете ли как се изписва това число с цифри... Ето така: 20 000 000 000 000 – можете ли да си представите колко много е това? Ние не можем! Разбира се това не е съвсем точно число, клетките може да са малко повече или малко по-малко в зависимост от това колко сте високи, колко тежите, но 20 000 000 000 000 е една добра отправна точка, за да разберем колко интересни са дори само телата ни, а какво остава за останалата част от света!

Снимки: pixabay.com

Прочетете още:
Какво е имунна система?
Историята, записана в нашата ДНК
Мускули под микроскопКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град