Растения и животни

Начало | Растения и животни | Три растения, които могат да ви победят в играта на криеница

Три растения, които могат да ви победят в играта на криеница

Аз детето | 2017-11-24

Три растения, които могат да ви победят в играта на криеница

Криеницата е любима на много деца. Играе се навсякъде по света и макар никой да не знае точно кой е и измислил или как, или кога, всеки знае правилата ѝ. Интересно и забавно е да се криете така, че другият да не ви намери. Сигурно сте много добри! Предполагаме, че другите могат да ви търсят с часове и ако самите вие не се покажете да ви намерят чак на другия ден дори. Колкото и да сте добри обаче има други, които са най-добрите от най-добрите. При това те дори не могат да тичат или нещо такова и пак успяват да се скрият така, че никой да не ги намери. Не, не са извънземните, макар че като се замислим и те също са доста добри в криеницата, защото вижте само от колко време ги търси човечеството. Тук обаче говорим за нещо, което се намира на Земята. Готови ли сте да разберете! Молим, седнете ако не сте го направили, защото това доста ще ви изненада. Най-добрите в играта на криеница са... растенията. Въобще не говорим глупости и имаме три от тях, които ще ви го докажат!

Шоколадова лоза

Не се подвеждайте по името, тя не е грозде и определено не е от шоколад. Шоколадовата лоза е увивна лозоподобна лиана с тънки зелени стебла, които покафеняват при достигане на зрелост – оттам идва и името ѝ. Макар да не е вкусно и със сигурност да не става за ядене, това растение привлича вниманието с нещо друго. То е майстор на дегизировката и дори е конкуренция на хамелеоните. Среща се предимно в Китай, Корея и Япония и има невероятната способност да имитира заобикалящата го среда. Докато се увива на мястото на което расте, то се променя спрямо растението около което се увива. Представете си само: шоколадовата лоза може да променя размера и формата на листата си, че дори и цвета си, за да прилича на растенията около нея. Още по-впечатляващото е, че може дори да имитира две растения едновременно.

Росянка

Ако трябва да сме честни това растение не променя външния си вид, но влиза в тази класация, заради нещо наистина забележително. Очаквали ли сте някога, че има растение, което яде насекоми. Ама наистина буквално. Обикновено досадните гъсеници и други насекоми са тези, от които искаме да се отървем, когато нападнат любимите ни растения или пък културите на някой земеделец. Да, обаче растението отвръща на удара. Росянката всъщност извлича много от необходимите ѝ хранителни вещества от насекомите, които лесно попадат в капана ѝ. Те биват привлечени от сочните капчици течност върху листата. Те са неустоими за животните търсещи сладък нектар. Ето оттук идва и нейното майсторство. Това всъщност не е никакъв нектар, а лепкаво вещество, което при контакт „хваща“ насекомото, с което росянката да се нахрани. С една дума – ужасно опасно растение е!

Каладиум

Всички сме се престрували на болни поне веднъж, за да не отидем на училище, нали? Може и да ни се е получавало, но трябва да знаете, че растенията са по-големи майстори на преструвките. Доказателство за това е едно цвете, което се среща в горите на Еквадор. Живее си спокойно, докато при него не дойдат гъсеници, не снесат яйца върху листата му и не започнат да се хранят от него докато не го съсипят! Ужасно! Каладиумът обаче е хитър! Учените са открили, че той успешно се преструва на вече изяден от гъсеници. И най-невероятното е, че тази тактика работи!

Удивително, нали? Кой да предположи, че растенията са толкова хитри и умни.

Снимки: Freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град