За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Тормоз в училище: полезни съвети за родителите

Тормоз в училище: полезни съвети за родителите

Аз детето | 2019-02-27

Тормоз в училище: полезни съвети за родителите

Все повече деца, не само тийнейджъри, а и от началните класове, тръгват на училище с тревога, но не заради някой ненаучен урок или предстоящо изпитване. Те се притесняват, че днес отново ще трябва да се справят с подигравки и обиди. Агресията между децата във и извън класната стая не е нещо нормално между подрастващите и не може да бъде подминавана. Последиците от нея могат да засегнат не само самочувствието на вашия син или дъщеря, но могат да доведат и до жестока физическа саморазправа. Разбира се до това не бива да се достига и родителите трябва да се намесят в много по-ранен етап ако видят, че детето им е тормозено. Но какво точно може да се направи? Споделяме с вас няколко обобщени съвета от детски психолози.

Интересувайте се от детето и не пропускайте първите признаци на проблема

В съвременния свят повечето родители постоянно имат някакви притеснения. Мислите им често са заети с това как да изкарат достатъчно пари, че да могат да платят всички сметки и да се погрижат да осигурят материално децата си. Поради тази причина се случва в един момент детето да прояви агресия към друг съученик и вие да се чудите как може такова добро и кротко дете да е направило това. Оказва се, че то е тормозено от доста време, но заети с грижи, не сте успели да забележите знаците. Освен това много често децата не разказват за конфликтите си в училище и мълчат до последно. За да предотвратите такава ситуация отрано е нужно просто да обръщате повече внимание. Ако малчуганът ви често си измисля някакви извинения, за да пропусне училище или пък се прибира видимо ядосан, то това със сигурност е знак, че има някакъв конфликт в училище. Другите най-чести признаци по които да разберете, че детето е нагрубявано са: затваря се в себе си, не спи добре, прибира се с рани или скъсани дрехи.

Наблюдавайте, съветват психолозите – колкото по-рано се намесите, толкова по-лесно ще предотвратите конфликта без излишни драми.

Други основни признаци са:

  • Детето се прибира вкъщи със скъсани, повредени или липсващи дрехи, учебници или други вещи.
  • Има необясними синини, натъртвания, охлузвания.
  • Прекарва самo времето в училище и извън него, няма приятели.
  • Изглежда уплашено, когато отива или когато се прибира от училище; отива на училище с нежелание.
  • Променя маршрута си, когато отива и се връща от училище.
  • Губи интерес към училищните мероприятия и успехът му се понижава.
  • Изглежда разстроено, когато се прибира от училище.
  • Често има главоболие, болки в стомаха или други оплаквания.
  • Изглежда неспокойно и е с ниско самочувствие.
  • Губи апетит.

Мерки, които трябва да предприемете, ако детето ви е обект на тормоз в училище

  • Проведете разговор с детето, след което се срещнете възможно най-бързо с класния ръководител, с педагогическия съветник или с директора на учебното заведение. Споделете с тях своите притеснения и поискайте професионален съвет. Съобщете им фактите, които знаете.
  • Не бързайте да разговаряте с родителите на детето, което тормози вашето; оставете училищното ръководство да направи това. Разговаряйте често с детето си и с класния му ръководител, за да следите за резултатите и да сте сигурни, че тормозът наистина е спрял.

Полезни съвети, които да дадете на детето си

Не съветвайте детето да игнорира тормоза и да се прави, че не го забелязва. Не обвинявайте детето за тормоза – не допускайте, че то е направило нещо, за да си го „заслужи“.

Дайте му възможност да говори за преживяванията си, свързани с тормоза. Запомнете и дори запишете какво споделя то с вас. Проявявайте емпатия към детето и не пропускайте да го поздравите за куража му да сподели с вас за случващото се. Ако не сте съгласни с начина, по който детето се отнася към ситуацията, не го критикувайте. Не забравяйте, че то трудно ще се справи без вашата помощ.

Контролирайте емоциите си; погледнете обективно ситуацията и заедно обмислете стъпките за справяне с проблема.

Не насърчавайте детето си да отмъщава на онези, които го тормозят. Убедете го, че по този начин е малко вероятно да се сложи край на проблема. Възможно е да стане по-лошо – детето да бъде обвинено в агресивно поведение.



Коментари
1 коментар

Людмила Тодороа, ,

Публикувано на 22.04.2021

Става въпрос за моита внучка която е 1 клас ежедневно я тормози едно дете което е в нейния клас опитвах ме всичко да разговаряме с класната с родителите на детето но няма промяна нито от класната нито от родителите класната все казва че моита внучка е все виновна употребява се расизма към детето ми внучето ми не изка да ходи на училище защото класната все казва че тя е виновна моля ви кажете какво да правя каде да ходя какво да правя към кого да се обърна да се вземе внимание и изкам да подам жалба против класната за расизма да спре да работи като учите тя не може да е учите след като няма сърце към всички Благодаря

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град