важните неща

Начало | важните неща | Тиквата не е само за Хелоуин!

Тиквата не е само за Хелоуин!

Аз детето | 2023-11-06

Тиквата не е само за Хелоуин!

Нашите баби често са ни казвали, че ако имаш у дома тиква, значи имаш цяла аптека. Този оранжев плод изглежда е абсорбирал цялата положителна енергия на слънцето. Но защо казваме всичко това? Защото искаме да ви покажем, че тиквите са чудесни не само за фенери и украса за Хелоуин. Те са много вкусни и полезни и си струва да се консумират винаги, когато е възможно. Затова ето няколко полезни неща, които ще ви накарат още сега да си хапнете малко тиква!

От турски език думата „тиква“ буквално означава „магарешка краставица“ – да, знаем, че това все още не доказва колко е полезна, но пък е забавно да се разбере. Освен това знаехте ли, че тиквата се води плодов-зеленчук. Ние също го разбрахме наскоро и така и все още не можем да осъзнаем как така е и е плод, и зеленчук. Въпреки това нека кажем още, че тиквите се използват за приготвянето на наистина много вкусни неща и всички от тях са полезни по много начини. Отглеждането на тикви е започнало в Северна Америка преди 5 хиляди години и от тогава до сега много пъти е доказано, че този слънчев плод-зеленчук е шампион в съдържанието на различни витамини и хранителни вещества.

Така например ако изведнъж някоя есенна вечер се почувствате потиснати, бързо отидете в кухнята и си пригответе нещо от тиква. Магнезият, който е с наистина високо съдържание в оранжевия плод незабавно ще подобри настроението ви и ще ви помогне да преодолеете по-бързо есенната меланхолия. В допълнение тиквата съдържа най-много желязо от всички зеленчуци, така че е много полезна за децата.

А ако пък с мама, а защо не и татко се интересувате от това как изглежда фигурата ви и искате да сте със здравословно тегло то тиквата трябва да бъде чест гост в менюто ви. Също като краставиците 90% от тиквата е вода, което я прави наистина диетичен продукт. 100 грама тиква съдържа само 28 калории. Приятният ѝ аромат, когато е приготвена пък напълно удовлетворява усещането за глад. Да не говорим, че тиквата е богат източник на бета-каротин, който прави кожата хубава и гладка. Интересното е, че този също несъмнено важен елемент в тиквата е пет пъти повече отколкото в морковите, макар повечето хора да смятат обратното. Ето защо е много полезно да си приготвяш печена тиква, а също и смутита от тиква, каши и супи. Да, тя може да се приготвя на най-различни ястия. Освен това попаднал в тялото ни бета-каротинът се превръща във витамин А. Той помага на очите ни да са по-здрави.

Това обаче не е всичко, тиквата съдържа и много витамин C, който пък се бори с есенните вируси. Печената тиква често се използва за предотвратяването на настинки, както и в борбата с умората и безсънието. Ако поне веднъж седмично си хапвате тиква ще забравите какво е да си болен! Е, да, ще ви се наложи да ходите на училище винаги, но пък и това не е толкова лошо. Да не говорим, че дори тиквените семки са полезни. Всяка една тиквена семка е витаминен космос. В нея има цинк, мед и калций. Тиквените семена подобряват храносмилателната система, освен това специалистите по хранене препоръчват веднъж месечно да се хапват поне 50 сурови или печени семена от тиква. Често хората ги добавят и към салати и смутита. Ние също сме опитвали така и трябва да ви кажем, че е наистина вкусно.

Това е! Както виждате тиквата е много повече от страшен фенер. Тя е вкусна и наистина много полезна. Да не говорим колко вкуснотии могат да се приготвят с нея. Просто опитайте и ще видите!

Опитайте няколко от нашите вкусни тиквени рецепти:
Есенен пай с тиква
Вкусната супа с лешници на Рапунцел
Приказни есенни кексчета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град