Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Технологии за които не бихте повярвали, че са на над 20 години

Технологии за които не бихте повярвали, че са на над 20 години

Аз детето | 2018-10-31

Технологии за които не бихте повярвали, че са на над 20 години

Тази година Google стана на 20 години! Можете ли да си представите, че търсачката, която вече като цяло замества глагола „търсене“ в онлайн пространството е на 20 години? Ха, а си мислехте, че само вие разбирате от модерни технологии. Не е точно така! При това Google далеч не е единствената иновация, която е използвана от хората по света в продължение на две десетилетия. Сещате ли се кое друго нещо, което смятате за новост всъщност е така старо? Сега ще ви покажем!

Уеб браузърите

Мозила, Хром, Опера (Вивалди) и всички подобни нямаше да съществуват ако през 1993 година не е бил измислен първият съвременен уеб браузър наречен Netscape. Преди неговото съществуване също е имало интернет разбира се, но за да си в мрежата са били необходими доста повече компютърни познания и определено не е имало толкова картинки, които днес така обичаме!

Блоговете

Всеки технологичен феномен е започнал някога. Някой е изпратил първия имейл или е въвел първото търсене в Google. И на 7 октомври 1994 г. разработчикът на софтуер в Калифорния Дейв Уинър публикува първия блог пост. Всъщност, според „Guardian“, той създава първия подходящ софтуер за блогове, както и RSS новините. Той бил първият човек, който публикувал своите мисли директно в интернет. И за миг обаче не е предполагал, че неговото откритие ще продължи да съществува повече от две десетилетия.

DVD

Невероятно е да мислим, че този формат, който бележи значителен технологичен поврат, вече е на повече от 20 години. DVD-тата са измислени от Philips и Sony през 1995 г. С по-голям капацитет и бързина, по-тънък дизайн и по-удобни функции за гледане, като менюта и без да се налага да натискате назад, DVD-та бързо заменя VHS като основен носител на филми в целия свят.

Смартфоните

Макар че терминът все още не е бил измислен, първият официален „смартфон“ е IBM Personal Communicator на IBM. Наличен за потребителите през 1994 г., той комбинира възможностите на телефона с тези на компютър, за да можете да изпращате и получавате обаждания, да разглеждате интернет страници и имейли и да имате приложения като календар и калкулатор.

Текстовите съобщения

Първото текстово съобщение е било изпратено на 3 декември 1992 г. от финландския инженер Матни Маккоен, който е известен като „бащата на SMS“ (услуга за кратки съобщения). Неговото съобщение? „Весела Коледа.“

Уеб камерите

Подобно на някои от най-добрите технологични изобретения, уеб камерата е родена от мързел. През 1991 г. учените от университета в Кеймбридж създават изобретение с което да наблюдават нивата на кафе в машината без да стават от бюрата си. Фотоапарат насочен към кафемашината и свързан към компютъра им правил снимки непрекъснато, които те виждали на екраните си. След още малко разработка през 1993 г. били измислени и самите уеб камери, които ползваме и днес.

Фърби

Тази роботизирана играчка на Tiger Electronics е била истински хит през 1998 г., с повече от 1.8 милиона продадени през 1998 г. и 14 милиона през 1999 г. Оттогава Фърби се произвежда и продава непрекъснато и дори днес децата го харесват. Като последната версия на играчката е с екран и може да взаимодейства с мобилно приложение.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град