малък готвач

Начало | малък готвач | Чудеса от желе!

Чудеса от желе!

Аз детето | 2019-03-13

Чудеса от желе!

На бас, че желето е един от любимите ви десерти! Сега ако си представяте нещо клатещо се в чиния и си мислите, че нищо не разбираме – можем само да ви кажем, че вие всъщност просто не се досещате. Вие хапвате желе в много разновидности – от вкусните желирани мечета до плодовите торти с желирана глазура. Желето е навсякъде и всички го обичаме под една или друга форма. Този десерт обаче може да послужи и за много други вкуснотии. Предполагали ли сте някога, че можете да си направите напитка или десерт в чаша, която след това също можете да изядете. Не? Тогава сега се пригответе да се омаете от чудесата с желе, които можете да си направите още днес!

Вкусна чаша

Плодовият шейк, сладоледът или простият крем от нишесте могат да станат още по-вкусни и много по-оригинални ако ги поднесете в чаша от желе. Тя няма да се разтече и ще запази напитката или десерта ви, а след като приключите с тях ще можете да хапнете и чашата. Как ли? Много просто – ще ви трябва пакет с желе от любимия ви вкус, както и две пластмасови чаши – една голяма и една по-малка, която лесно да се пъхне в първата. Ето и как става цялата работа!

Първо пригответе желето по указанията от опаковката. Най-често ще ви трябва 500 мл вода, която да сложите на котлона да заври. Само много внимавайте! После изсипвате желето във водата и разбърквате за около пет минути. Накрая изключете котлона и го оставете да изстине. Спокойно – няма да се желира бързо, но е важно да е студено, за да не стане някаква беля. Накрая внимателно пълните голямата чаша до половината, а после вкарвате и по-малката чаша в голямата, така както си е вътре желето. Поставяте чашата в хладилника за една нощ. На следващия ден просто извадете внимателно по-малката чаша, а по-голямата разрежете около желето. Готово – имате си истинска чаша за напитки от желе!

Желирани балони

Вярвате ли, че можете да си направите балони, които се ядат. По всяко друго време това би звучало като пълна измислица, но при чудесата от желе е цялата истина. Такива балони са изненадващи както за самите вас, така и за приятел, който има рожден ден или пък просто без повод. Все пак, кога някой от вас може да яде балон! За да ги направите обаче отново внимавайте, защото ще използвате вряла вода. Ако не сте сигурни, че се справяте – помолете някого за помощ!

За чудните балони от желе ще ви трябва 1 пакетче желатин, 2 супени лъжици вода, купа, тенджера, лъжица за разбъркване, 1 чаена чаша захар, половин чаена чаша нишесте и още 200 мл вода и сламка.

Ето и как става всичко:

Сложете 200 мл вода в тенджерата на котлона да заври и докато чакате в купата сипете 2 супени лъжици студена вода и прибавете към нея желатина. Разбъркайте хубаво, докато получите гъста каша. Останалите продукти добавете към врящата вода и разбъркайте, оставете да ври още около 3 минути, след което изключете котлона. Оставете сместа така, докато изстине достатъчно. После добавете и желатина с вода и разбъркайте. Ако нишестето ви е чисто ще получите бяла смес, а ако с вкус на нещо – съответния цвят. Но във всички случаи сместа ще прилича леко на лепило. Точно такава трябва да бъде. Когато е достатъчно изстинала пъхнете сламката в нея и започнете да духате! Ще видите как се надува балон. Когато според вас е достатъчно голям леко вдигнете сламката и с конец или панделка завържете при върха ѝ, както бихте завързали и истински балон.

Това е! Имате си ядлив балон от желе – колко чудно е това!

Желирани бонбони

Да, знаем, че това не е чак толкова чудновато по принцип. Но какво ще кажете да си направите желирани бонбони съвсем сами! Ето това вече е нещо необичайно, пък и да ви кажем стават толкова по-вкусни от купешките. Само опитайте тази рецепта!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град