България

Начало | България | Честваме 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата

Честваме 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата

Аз детето | 2017-07-18

Честваме 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски. По този повод в цялата страна ще има тържествени церемонии и чествания. Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция. Роден е в подбалканското градче Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

Проповядва идея за национално освобождение, но и за разбирателство с всички народи, за борбата срещу неправдите. Дълги години и по различни хитроумни начини той успява да се изплъзва на преследващите го турци. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер – „Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее“. Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София, като по пътя му дотам никой не прави опит да го спаси. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от неговото поведение. Обесен на 19 февруари 1873 г.

Сред другите му най-ярки мисли са „Народната работа стои над всичко“, „Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“, „Времето е в нас и ние сме във времето“, „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“.



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 18.07.2017

Честит празник, българи!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град