Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Тайната на клавиатурите: за какво служат клавишите от F1 до F12

Тайната на клавиатурите: за какво служат клавишите от F1 до F12

Мирела Любенова | 2017-01-03

Тайната на клавиатурите: за какво служат клавишите от F1 до F12

Всеки знае, че най-важното нещо, без което компютърът е почти неизползваем е мишката! И всеки, който казва това греши. Клавиатурата служи за много повече неща от това да пишем или да използваме клавишите за някои специални функции в любимата си компютърна игра. Клавиатурата е едно от основните устройства за компютъра, също както мишката и монитора. Без нея той не би могъл да функционира както трябва. Освен това, трябва да знаете, че преди да бъде измислена операционната система Windows, всичко, което правим сега с мишката се е правело с клавиатурата: копиране на файлове, отваряне или затваряне на програми, дори разглеждането на сайтове се е правело с клавиатурата. Въпреки, че сега имаме мишка, с която тези неща стават по-лесно е добре да знаем за какво служат всички клавиши на клавиатурата, а не само буквите и цифрите. Има доста ситуации, в които това би ни помогнало. Стандартната клавиатура има над 100 клавиша. По-голямата част от тях се използват за въвеждане на различни символи – букви, цифри, специални знаци. Чрез останалите може да се управлява компютърната система и програмите, с които работим.

Така например малко хора подозират, че клавишите разположени на най-горния ред, така наречените „ефове“ всъщност са доста полезни и определено не служат само за украса. Понякога с тяхна помощ можем да направим нещо много по-бързо отколкото с мишката. Сега ви каним заедно да открием колко много приложения имат тези клавиши.

F1 е един от любимите ни. Често ни се налага да разучаваме нови програми било то за обработка на картинки или някоя нова игра. И знаете ли, че не е нужно да се мъчиш да разбереш какво прави програмата сам или да се ровичкаш по менютата ѝ, за да прочетеш нужните ти инструкции. Просто натискаш F1 и те ще се появят пред очите ти.

F2 също е доста полезен. Представете си, че искате да запазите снимките си от Нова година например на компютъра и сте решили да кръстите директорията (папката), в която ще ги запазите „Нова година – снимки“, за да е ясно какво има в нея. Вече обаче имате такава от миналата Нова година или пък сте решили да я преместите в папка снимки, но там има вече такава със същото име. В такъв случай трябва да го промените и да натиснете с мишката, да намерите командата и пак да кликнете на нея... А знаете ли колко по-лесно ще е просто да натиснете F2 и да постигнете същия ефект. Опитайте!

F3 е определено много интересен. Да кажем, че участвате в някой от нашите конкурси и искате да проверите дали името ви е там, дали сте записани. Има много лесен и точен начин за това. Не е нужно да прочитате всички имена. Просто натиснете F3, ще ви се отвори поле за търсене в браузъра, там напишете името си, натиснете Ентър и ако го има на страницата, той веднага ще го намери. Така можете да използвате F3, за да получавате полета за търсене в почти всяка програма.

F4 – сам по себе си не е чак толкова полезен, но ако натиснете Alt, задържите го натиснат и натиснете и F4, той ще ви помогне да затворите всяка програма, ако случайно с мишката не става или не виждате откъде точно се затваря.

F5 не се използва така често, но също е доста полезен, най-вече, когато ви трябва да направите рефреш на някоя интернет страница. Да кажем, че чакате нещо да се появи на нея всеки момент, но за да го видите и вие трябва да получите информация от страницата отново... Ами просто натиснете F5 и готово.

F6 е незаменим помощник в посещаването на интернет сайтове. Ако искате да отидете на нов сайт не е нужно да местите мишката до полето за адрес и да кликате там. Просто натиснете F6 и ще сте готови направо да пишете адреса във почти всеки браузър.

F7 проверява правописа ви... почти. Ако пишете някакъв тест, съчинение или пък нещо, което искате да публикувате в интернет и не искате да се излагате като правите правописни грешки, които не сте видели, макар да сте прочели текста си вече 8 пъти, F7 ще помогне. Просто го натиснете и ако имате Word или пък друг подобен офис пакет, натискате F7 и грешките ви ще бъдат подчертани в червено, за да ги видите.

F8 трябва да се използва внимателно и предполагаме, че няма да ви трябва чак толкова много, но знайте, че докато компютърът ви тръгва и натиснете F8 ще попаднете в едни специални негови настройки, както и такива на Windows.

F9 – сигурно не знаете, но ако сте на лаптоп и натиснете клавиша FN, като докато не го пускате натиснете и F9, можете бързо и лесно да намалявате или усилвате звука на лаптопа си. Полезно, нали?

Благодарение на F10 можете бързо и лесно да отворите менюто на всяка програма.

F11 е чудесен за хората, които обичат да гледат клипчета. Ако и вие като нас обичате да гледате клипчета на котки, кучета и други забавни животни в интернет, както и трейлъри на най-новите филми, то трябва да запомните това. С едно натискане на F11 клипът ще се появява на целия ви екран, а с повторно натискане, ще се смалява отново.

F12 е отново за всички, които обичат да пишат. Може би знаете, но и ние ще ви кажем, че е добре, когато пишете дълъг текст на компютъра периодично да го съхранявате. Иначе можете да изгубите всичко, което сте написали ако спре токът или компютърът даде някакъв бъг. За целта просто натискайте шифт и заедно с него F12 от време на време и готово. Ако с тази клавишна комбинация не се получава, то пробвайте Ctrl+s. Лесно и полезно!

Ето сега вече знаете малко повече за клавиатурата и как да се възползвате от нейните неподозирани възможности!

Снимка: freeimages.com

Вижте още:
Защо буквите на клавиатурата не са подредени по азбучен ред?
След запетайка се поставя интервал



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град