малък готвач

Начало | малък готвач | Солени мъфини с оризово брашно – само една хапка ще ви е достатъчна, за да ви харесат

Солени мъфини с оризово брашно – само една хапка ще ви е достатъчна, за да ви харесат

Аз детето | 2020-02-10

Солени мъфини с оризово брашно – само една хапка ще ви е достатъчна, за да ви харесат

Обичате ли мъфини? Без съмнение като чуете си представяте вкусно и ароматно тесто със специфична форма, богато покрито с шоколад и украсено с шарена сметана и плодове. Мммм... няма как да отречем, че и на нас ни потичат лигите при тази мисъл, но сега говорим за друг вид мъфини. Те са солени и при това са правени с оризово брашно. Не се притеснявайте – няма да имат вкус на разкашкан ориз в никакъв случай. Всъщност са най-вкусната, бърза и лесна закуска, която всяко дете може да си направи и само!

За пет мъфина ще ви трябват:

  • 2 яйца
  • 4 супени лъжици оризово брашно
  • 30 г извара
  • 40 г сирене
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • ½ чаена лъжичка сода за хляб

Не забравяйте също две купички, лъжица за разбъркване, както и форма за мъфини, за да можете да ги изпечете! Сурови няма да са така вкусни!

За да си направите вкусните мъфини...

В едната поставете киселото мляко и содата за хляб и разбъркайте. После оставете настрани! Може да забележите, че киселото мляко се увеличава все повече, но това е нормално. Точно затова ни трябва содата, така мъфините ще станат по-пухкави.

В другата купа чукнете двете яйца и леко ги разбъркайте. След това към тях прибавете сирене, като направо го натрошавате с пръсти в купичката, не забравяйте и за изварата. Дори и да не харесвате извара, в комбинация с другите продукти почти няма да я усетите и все пак тя придава на мъфините нещо... Просто без нея няма да се получат, така че не я пренебрегвайте. Разбъркайте отново и добавете киселото мляко, а също и брашното и пак бъркайте, докато получите тесто с гъстотата на боза.

Ако е прекалено рядко добавете още малко брашно, а ако пък случайно е твърде гъсто – още малко кисело мляко.

После с помощта на лъжицата внимателно сипете от тестото във формата за мъфини. Всяка формичка обаче напълнете само до половината, защото при печенето мъфините ще се надуят и определено няма да искате да излязат от формите си.

После поставете във фурната и печете на 150 градуса за около 15 минути. Тук може би ще ви трябва малко помощ от възрастен, особено ако не се оправяте с фурната много добре. И помнете – и топли, и студени тези мъфини са прекрасна закуска или следобедно похапване!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град