Растения и животни

Начало | Растения и животни | Слузта на охлювите е повече от нещо гадно! Тя е тяхната суперсила!

Слузта на охлювите е повече от нещо гадно! Тя е тяхната суперсила!

Аз детето | 2017-11-10

Слузта на охлювите е повече от нещо гадно! Тя е тяхната суперсила!

Представете си, че точно в този момент родителите ви карат да направите нещо наистина необичайно и изненадващо, а именно да направите списък на най-желаните от вас домашни любимци и по този списък те биха купили две от тези животинчета. Страхотно, нали? За съжаление все още не сте измислили вълшебно заклинание, което да предизвика това, въпреки че работим по въпроса, но искаме да ви попитаме какво бихте включили в този списък. Куче, все пак то е най-добрият приятел на човека, а най-вероятно и котка, защото те са така сладки и пухкави. Но какви други същества ще влязат в списъка ви? Хамстер? Папагал? Аквариум, пълен с рибки? Костенурка? Какво ще кажете за охлюв?

Сигурно сега се питате кой освен Спонджбоб Квадратни Гащи би искал охлюв за домашен любимец. В крайна сметка те не са пухкави, а и се движат така бавно. Да не говорим, че ще има доста проблеми със следата, която оставят винаги след себе си. Ако някога сте виждали охлюв (или неговия братовчед, голият охлюв) в дивата природа, вероятно сте забелязали, че той оставя след себе си една лигава следа, докато бавно се движи по тревата или листата. Можете ли да си представите постоянно да намирате пътеки от това нещо по пода или възглавницата в спалнята? Гадост! Но защо правят това? Нима охлювите не искат също да бъдат домашни любимци и да им се осигурява храна, защита и много любов...

Трябва да знаете, че охлювите са гастроподи. Това на практика означава, че те ходят с коремите си, защото „гастро“ е стомах, а „под“ означава ходене. Тази странна дума за охлюв има смисъл, тъй като цялото си тяло охлювът ползва за придвижване. Казваме ви всичко това, защото то има много общо с онази лигава следа, която животинката оставя след себе си. Охлювите произвеждат тази слуз чрез специална жлеза в предната част на тялото си. Първоначално учените смятали, че целта на това нещо е да позволи на охлювите да се движат по-лесно, което си звучи напълно логично. С течение на годините изследователите обаче са научили, че това вещество е много по-специално и има и други цели.

То им помага да се придържат към всякакви повърхности, дори когато мускулите им са в покой и най-вече докато се хранят с листа и стоят върху тях. Освен това тази слуз невинаги е мека и лепкава, тя става твърда, когато охлювите се изкачват по вертикални повърхности и по този начин могат да се придвижват дори когато са с главата надолу без да паднат. Това си е направо като суперсила. Тогава те едва ли не не се поддават на силите на гравитацията. Колко от обичаните от вас супергерои могат това... ;-)

Охлювите произвеждат тази слуз постоянно и когато се движат тя може да изглежда като сребриста пътека, но когато не се движат тя служи и за много други неща. Така например тя служи и като защитен костюм, който ги предпазва от бактерии, остри предмети и ултравиолетовите лъчи на Слънцето. Също така при сухо време охлювите се напъхват в черупките си и се запечатват здраво вътре отново благодарение на това вещество. То им помага черупката им да остане влажна, нещо от което те имат много силна нужда, когато навън не вали дъжд. Така че не знаем дали ви убедихме, че охлюв за домашен любимец е добра идея, но пък със сигурност разбрахте, че охлювите не искат да се гнусим от тяхната слуз. Даже като се замислим колко е полезна направо ни се прииска и ние да си имахме!

Снимки: Az-deteto.bg

Вижте още няколко интересни охлювски въпроси:
Къде живеят охлювите?
Охлюв за домашен любимец?
Красивите охлюви от подводния свят
Невероятната история на един музеен охлюв



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град