Космос

Начало | Космос | Що за чудо е Червейна дупка?

Що за чудо е Червейна дупка?

Аз детето | 2018-06-18

Що за чудо е Червейна дупка?

Седите си зад контролния панел на вашия Star Cruiser, безшумно играете шахмат срещу бордовия компютър, докато сте включили автопилота, който ще ви закара до следващата ви дестинация. Внезапно вашето комуникационно устройство излъчва статичен шум, последван от молба за помощ. Вашият ментор и най-възрастният ви приятел има нужда от помощ, но има проблем. Той се намира на 4,7 милиарда парсека от мястото на което сте вие. Какво можете да направите? За да направите това пътуване навреме, за да спасите приятеля, ще ви е необходим специален портал, който да ви помогне да прескочите през пространството. Ще се нуждаете от Червейна дупка!

Ако сте фен на научнофантастичните филми или книги то със сигурност сте чували за такава дупка и преди. Обикновено тя бива представяна като тунел, който свързва две точки във времето и пространството – точки, които са много, много далеч една от друга. Такава Червейна дупка осигурява почти мигновено пътуване между две точки, което би отнело изключително дълго време за пътуване в нормалното пространство. Червейна дупка звучи като перфектното решение за пропътуване на огромните пространства във Вселената, Но дали е истинска?

За съжаление този въпрос няма лесен отговор! Това, което учените знаят е, че такава Червейна дупка описана във филми и книги вероятно не съществува. Най-малкото никой досега не е успял да намери научни доказателства за обратното. От друга страна възможността за съществуването на такива обекти се споменава в Общата теория на относителността на Айнщайн, а как може да не вярваш на думите му. Полевите уравнения на Айнщайн за гравитацията и неговите математически решения за черни дупки предложили геометрична интерпретация, която приличала на две черни дупки, свързани с тунел, наречен мост на Айнщайн-Подолски-Розен, по-известен като Червейна дупка. Други учени предполагат, че входа на този обект може да е черна дупка, а изходът – теоретична „бяла“ дупка, но никой учен не е открил никакви доказателства за съществуването им досега.

Има ли вероятност учените да открият такива дупки, които позволяват междугалактическо пътуване? За съжаление, това е много малко вероятно. Някои учени вярват, че Червейна дупка, ако изобщо има такова нещо, може да съществува само за части от секундата. Други учени смятат, че тези обекти не се срещат естествено, но могат да бъдат направени с нещо, известно като екзотична материя. Екзотичната материя обаче засега също е просто теоретична. Но преди да си помислите, че такива неща е невъзможно да съществуват, помислете и за това: учените, които са изследвали теоретично Червейна дупка, също са отбелязали, че тя би трябвало да ви позволи да пътувате назад във времето. Докато пътуванията във времето може да звучат добре, просто помислете за ефекта, който биха имали вашите действия, ако промените миналото. Ами ако сте пътували до миналото и случайно сте качили дядо си на космическия кораб? Това би означавало, че баща ви нямаше да е бил роден и така и вие нямало да се родите. Ще изчезнете ли веднага? Или това ще накара вселената да се взриви? Червейна дупка е доста странно хипотетично нещо!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град