История

Начало | История | Що за чудо е стиймпънк? Яде ли се или е нещо друго?

Що за чудо е стиймпънк? Яде ли се или е нещо друго?

Аз детето | 2017-12-31

Що за чудо е стиймпънк? Яде ли се или е нещо друго?

Имате ли силно развито и ярко въображение? Ако е така то се пригответе заедно с нас да направите едно въображаемо, но почти истинско и интересно пътуване далеч назад във времето. По-точно във викторианска Англия. Може да ви се струва безинтересно и глупаво, но всъщност във Викторианската епоха са се случвали куп интересни неща. Освен че е била наситена с исторически събития, точно от това време са произлезли и много неща, които познаваме и ползваме дори и до днес. Всеки е чувал за знаменития детектив Шерлок Хоумс, нали? Е, той идва точно от Викторианската епоха (1873-1901)! Оттам идват и богато украсените с различни картинки и мъниста дрехи, които за нас днес са просто ежедневие. Кой би могъл да си представи тениска без надпис на нея. Оттам произлизат и двигателите с пара.

Сега представете си, че тази мода (ама точно такава, каквато е била тогава) и технологии остават на мода до наши дни. Електричеството никога не е заменяло парата. Пластмасата никога не е била измислена. Хората все още се обличат в луксозни облекла, които включват цилиндри, жилетки и месингови джобни часовници. Как ли ще изглежда светът ни тогава? Представете си колко интересно би било ако утре се събудите и всичко е като от 1875 година! Ще е толкова интересно! Всъщност доста хора, писатели, модни дизайнери и такива със съвсем други професии отдавна си представят това. Такава въображаема алтернативна история е сърцето на модно движение, което днес се нарича стиймпънк. Стиймпънкът стартира през 70-те години на миналия век като поджанр на научно-фантастичната литература.

Авторите на стиймпънк се вдъхновяват от викториански писатели от 19-ти век, като Дж. Верн, Х. Г. Уелс, Брам Стокър и Мери Шели. Също така вдъхновени от мелодраматичните романтични и приключенски романи от 19-ти век, авторите в този стил представят алтернативна история, в която съществуват и процъфтяват много викториански машини и моди в днешната модерна епоха. Такава книга е „Левиатан“ на Скот Уестърфийлд. Тя е супер интересна и разказва историята на Алек – принц без трон и Дерин – момиче, което се преструва на момче, само и само за да може да лети на най-големия и жив въздушен кораб Левиатан. Също така една такава стиймпънк история може да включва толкова много други смесени неща. Героите в нея може да използват коли и компютри, но задвижвани от зъбни колела и двигатели с пара.

Хората толкова били привлечени от тази оригинална идея, че днес този стил е много повече от литературен жанр. Той се е разширил дотолкова, че се е превърнал в субкултура, която включва много други видове самоизразяване, включително изкуство, дизайн, мода, филми, телевизионни предавания, видеоигри, музика и театър. Всъщност феновете на стиймпънка твърдят, че са се разширили отвъд литературен жанр и естетика, за да обхванат философия или светоглед. Философията на стиймпънка комбинира оптимизма на викторианската ера за бъдещето с модерно чувство за творчество и самоувереност.

Днес е доста лесно да се идентифицират творбите на стиймпънк. В допълнение към старите модни тенденции и технологии, особено за парна мощност, дизайните на стиймпънковете често съдържат старомодни механични части и материали, включително зъбни колела, зъбци, вериги, месинг, мед, дърво, стъкло и кожа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град