Растения и животни

Начало | Растения и животни | Със спомен за пролетта: красотата на сакура

Със спомен за пролетта: красотата на сакура

Аз детето | 2017-09-21

Със спомен за пролетта: красотата на сакура

Чували ли сте някога нещо за сакура? Сега ако си мислите, че това е някакъв супергерой от японска анимация или комикс – веднага ще ви кажем да не го мислите. Това няма нищо общо. В това време от годината сакура по-скоро може да ни напомни за свежата и красива пролет! Вече имате ли предположение? Сакура е японският термин за цъфтящи черешови дървета – Prunus serrulata – които цъфтят с най-красивите цветове от череша за кратко време всяка пролет. Тези дървета са различни от вида на черешовото дърво, което ражда черешов плод. Тяхната природна красота и силната символика, както и честото им използване в японското изкуство са превърнали цъфтежа на черешата в икона на културната идентичност на Япония. Всъщност някои считат черешовите цветове за неформалното национално цвете на тази страна. Всяка година японците празнуват цъфтежа на тези дървета, много от тях го смятат дори и за отделен сезон. „Sakura zensen“, както го наричат там или просто цъфтежа на черешите започва от север с по-топло време. На красотата първи се радват в Окинава през януари, а след това наред са Киото и Токио в началото на април.

Цъфтежът на тези фини красоти се превръща в истински празник, когато във всяка област, японците се наслаждават на „ханами“, което е традицията за пикник под цъфтящо черешово дърво. Традицията на ханами датира от много векове и представлява най-радостното време на фестивали и чествания в чест на красотата на черешовите цветове. Този период е радост не само за възрастните, но и за децата. Повечето пъти цъфтежът започва с началото на учебната година за японските ученици. Във почти всеки училищен двор има от тези красиви дървета. Така много често началото на учебната година се отбелязва с ханами дори и в училище!

За съжаление красотата на черешовите цветове е кратка. Понякога цъфтежът на черешите трае само около една седмица. Начинът, по който те цъфтят наведнъж и увяхват скоро след това за Япония е символ на човешката смъртност и колко кратък и ценен е животът. Поради силната си символика и естествена красота, цъфтежът на черешите често се използва в японското изкуство, както и в дизайна на всякакъв вид потребителски стоки. Така например повечето японци имат в дома си картина с цъфналите дръвчета, защото вярват, че тя им носи късмет, любов и пролет.

Но Япония не е единственото място, където можете да намерите тези красиви черешови дървета. През 1912 г. Япония дава на Съединените щати повече от 3000 черешови дървета като подарък за празнуване на приятелството между двете страни. Дърветата са били засадени в парка Сакура в Ню Йорк, както и по брега на приливния басейн във Вашингтон, близо до мястото, където сега се намира Джеферсън Мемориал. В Съединените щати японските черешови дървета са популярна туристическа атракция. Всяка пролет стотици хиляди хора се наслаждават на красотата на дърветата по време на ежегодния национален фестивал „Cherry Blossom“. Японските черешови дървета също могат да бъдат намерени в голям брой в много други градове в САЩ, включително Сан Диего, Лос Анджелис, Филаделфия и Джорджия.

Най-интересното е, че всъщност тези цветове са не само красиви. След като паднат на земята много от японците ги събират и си правят от тях туршия за която казват, че има вкус на пролет и най-невероятното нещо на света, което всеки трябва да опита! Използват ги и в чая си и твърдят, че подслажда повече и от захар, и от мед!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град