любопитно

Начало | любопитно | С портокали и орехи с извара цели 16 пъти ще посрещнат новата година на МКС

С портокали и орехи с извара цели 16 пъти ще посрещнат новата година на МКС

Аз детето | 2018-12-28

С портокали и орехи с извара цели 16 пъти ще посрещнат новата година на МКС

Международната космическа станция (МКС), която може да се види от Земята и с невъоръжено око, е обитаем сателит, който служи като микрогравитационна лаборатория в космоса. При цена, близка до 150 милиарда долара, МКС е може би най-скъпото нещо, което някога е било построено. Това е и най-голямата конструкция, създадена някога в космоса от хората.

На борда на МКС живеят ротационен екип (това означава, че се сменят едни с други от време на време) международни космонавти, които провеждат експерименти в широк кръг от дисциплини: от астрономия и биология до геология и физика. Астронавтите се радват на изгреви или залези приблизително на всеки 92 минути, тъй като МКС извършва 15,5 обиколки около Земята всяко денонощие. Но как може станцията да обикаля Земята толкова бързо? Намирайки се на средна надморска височина от 400 километра над Земята, МКС пътува приблизително със скорост от около 27 743,8 километра в час. В рамките на един ден станцията пътува на разстояние, почти равно на пътуване от Земята до Луната и обратно. Ако обаче си мислите, че животът на МКС винаги е интересен и вълнуващ – не сте съвсем прави! Вълнуващ със сигурност, но лесен не чак толкова. Какво е да живееш на борда на МКС по-подробно можете да научите, ако кликнете точно тук! Днес ще научите нещо друго за смелите учени, които са готови да се качат на МКС и да провеждат експериментите си!

Макар че са доста далеч от планетата Земя астронавтите също ще празнуват Нова година! Е, ако трябва да сме честни, ще могат да си кажат „Честита Нова година“ и да си пожелаят нещо цели 16 пъти! Колко интересно ли е това! И макар там всичко да е по-ограничено – те също ще празнуват и при това ще си имат специална трапеза. На МКС някои храни са строго забранени, но все пак това не пречи на астронавтите да си направят празнична трапеза. Искате ли да разберете какво ще включва тя?

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) ще посрещне 2019 г. с традиционните мандарини, черен хайвер и ябълков сок, съобщава ТАСС. На празничната трапеза на космонавтите ще присъстват също ябълки и грейпфрути, а хайверът ще бъде от есетрови риби. Основните блюда ще бъдат телешко с майонеза и татарско месно азу със зеленчуци и кисели краставички.

Напитките ще са сокове и обикновена вода, тъй като алкохолът и газираните течности са забранени на станцията. Натуралните сокове ще са от ябълки или от портокали. Космонавтите Сергей Прокопиев и Олег Кононенко са си поръчали и своя любим специалитет – извара с орехи.

На космическата станция съществува уникалната възможност да бъде посрещната Нова година цели 16 пъти. По този повод космонавтите се шегуват, че в околоземна орбита може не само да се посреща, но и да се изпраща Новата година няколко пъти.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град