България

Начало | България | С аромат на рози от България

С аромат на рози от България

Аз детето | 2017-04-18

С аромат на рози от България

Природната красота на българските земи е нещо, което никой не може да отрече. Макар и разположена само на 111 000 кв. км, страната ни съчетава в територията си невероятна хармония между гъсти гори, живописни и красиви планини и лазурно море с приятна пясъчна крайбрежна ивица. Между тези три основни компонента на природната характеристика на България съществуват още безброй невероятни природни кътчета, едно от които е Розовата долина край град Казанлък.

Казанлък е разположен в централната част на страната, а неговата розова долина обхваща земите на подбалканските полета – територията южно от Стара планина и източната част на долна Средна гора, която гледа към Розовата долина на юг. За благоприятните условия, които позволяват по тези земи да вирее сорта на маслодайната роза важна роля играят двете речни долини, които съставляват Розовата долина. Те са тази на река Стряма в западна посока и на Тунджа на изток, по известни съответно като Карловското и Казанлъшкото поле.

Няма как да не сте чували за Долината на розите. Цял свят е чувал за нея! Както и за град Казанлък, който се счита за център на Розовата долина. Розовата долина като географско определение се разбира земите на подбалканските полета между Стара планина и Средна гора. Пренесена от Индия през Персия, Сирия и Турция, маслодайната роза намира тук всички благоприятни за виреене условия – подходяща температура, висока влажност и леки песъчливи канелено-горски почви. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Благодарение на Розовата долина, страната ни е един от главните производители на розово масло, което е печелило много златни медали на фестивали в Лондон, Париж, Милано, Филаделфия, Антверпен.

В Розовата долина се отглежда грижливо и внимателно маслодайната роза, чието масло е ценна суровина за парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. Розоберът става единствено на ръка, за да могат максимално да се запазят крехките розови цветове. Брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. За да се запазят максимално ароматът и влажността на розовия цвят, розоберачките в Розовата долина откъсват цветовете, точно когато са свежи, не прецъфтели, защото само тогава може да се запазят максимално аромата и влажността, важни за по-късната дестилация. По време на розобера и в дните на Празника на розата през юни месец Казанлък винаги се е радвал на особеното внимание на българските фотографи. Времето на розобера в Розовата долина е предпочитан момент за снимки още отпреди много години. Най-ранните фотографии, запечатали уникалната атмосфера в Розовата долина са от 1894 година.

Празникът на Розата е един от най-забележителните фестивали в България и е възможен единствено заради случващото се в Долината на розите. Той се празнува за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни – времето, когато цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза из цялата Долина на розите, която разпръсква аромата си из въздуха наоколо. Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, по време на което се избира царица на розата. Хиляди гости на Казанлък посрещат това празненство заедно с жителите на града, край който се разстила уникалната по рода си Розова долина.



Коментари
2 коментара

анонимен , ,

Публикувано на 29.05.2017

Баси тъпия сайт

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 29.05.2017

Браво на вас! Страхотна страница сте! Обичам ви!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град