Растения и животни

Начало | Растения и животни | Розови делфини? Да, наистина има такива!

Розови делфини? Да, наистина има такива!

Аз детето | 2019-12-21

Розови делфини? Да, наистина има такива!

Има ли нещо по-величествено от делфините? Те са едни от най-умните животни на Земята, с красота и изящество, които съответстват на техния интелект. Страхотна тръпка е да гледате как делфините скачат от водата във въздуха. Те се забелязват лесно, с дълги носове, кръгли глави и... ярко розова кожа! Какво? Розова кожа? Не са ли повечето делфини сиви? И дълги носове? Ако сте виждали само соленоводни делфини, определено ще си мислите, че тотално сме се объркали. Ние обаче говорим за друг вид делфини – те живеят само в сладка вода или по-точно в река Амазонка. Делфинът на река Амазонка също се нарича бото. Живее в басейните на реките Амазонка и Ориноко в Южна Америка. Когато реките придойдат, те изпълват хиляди километри от тропическите гори. Това разширява местообитанието на бото. По време на сезоните на дъждовете, животните могат да бъдат забелязани как плуват през и около наводнени корени на дървета и други растения от тропическите гори.

При това розовият делфин има още много качества с които да се гордее и които го различават от останалите делфини. Специалните прешлени позволяват да завива бързо между дърветата, като огъва тялото си под ъгъл 90 градуса. Носът му е по-дълъг и челото му много по-закръглено, отколкото това на повечето делфини, които вероятно сте виждали. Розовите делфини са и по-малки, около 2 метра дължина на тялото и 450 килограма. И да – много сладководни делфини от Амазонка имат яркорозова кожа!

Какво прави кожата им розова? Това е истинската загадка. Експертите все още не са сигурни на какво се дължи розовата кожа на делфина. Те обаче знаят, че всички речни делфини на Амазонка се раждат сиви. Някои от тях – най-често мъжките – стават розови по-късно в живота. И често те стават по-розови с напредване на възрастта. Това кара някои експерти да смятат, че розовата кожа е тъкан от белези. Известно е, че мъжките се бият много, докато си намерят партньорка. Те могат да станат розови, тъй като телата им натрупват бойни белези. Това би обяснило и защо ботосът става по-розов с възрастта. В крайна сметка по-възрастните делфини вероятно са били в повече битки и са получили повече белези. Други учени смятат, че розовата кожа им помага да се крият от хищници. А криенето определено е много необходимо на розовите делфини.

Още по-впечатляващото е, че розовите делфини харесват хората и никак не се страхуват от тях. Един мит от Южна Америка твърди, че речните делфини в Амазонка имат способността да се превръщат в хора. Историята продължава да разказва, че те могат да бъдат видени да ходят близо до водата през нощта, да носят шапки, за да прикрият голямата си перка. За съжаление не всички хора са толкова приятелски настроени към ботосите. Те често имат неприятности с рибарите. Някои рибари използват делфините като стръв за риба. Други ги убиват, защото им изяждат рибата. Много ботоси също случайно се убиват всяка година, когато са хванати в риболовна мрежа, предназначена за по-малки риби.

Искате ли да видите розов делфин един ден? Какво ще кажете за един преоблечен като човек? Тази стара история може да не е вярна, но все пак има нещо вълшебно в тези яркорозови делфини!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град