забавна наука

Начало | забавна наука | Решете невъзможния пъзел: кубчето на Рубик само с 5 стъпки

Решете невъзможния пъзел: кубчето на Рубик само с 5 стъпки

Аз детето | 2018-10-08

Решете невъзможния пъзел: кубчето на Рубик само с 5 стъпки

Обичате ли пъзели? Ние ги обожаваме! Независимо дали става дума за кръстословица, предизвикателно судоку или нещо друго. Винаги се радваме да изпробваме мозъка си и да отделим време да се забавляваме и да мислим. Разбира се, има и пъзели, които поставят мозъка и ръцете ви на тест. За какво говорим? Световноизвестното кубче на Рубик, разбира се! Още през 1974 г. унгарският професор по архитектура Ерньо Рубик създава триизмерен куб с редици блокове, които могат да се местят в множество направления. Въпреки че някои смятат, че професорът е създал куба, за да помогне на учениците му да разберат 3D обектите, той всъщност се опитвал да реши структурен проблем: как да създаде куб с части, които се движат независимо, без да се разпада цялото нещо.

Рубик всъщност не осъзнавал, че е създал пъзел, докато за първи път не разбъркал кубчето си и трябвало да разбере как да го върне обратно в първоначалното му състояние. Можете ли да си представите какъв велик момент било това за него? Ако някога сте играли с куба на Рубик, знаете какъв предизвикателен пъзел може да бъде. Представете си, че сте изобретател и трябва да решите пъзел, който не сте разбрали, че сте създали! Ако някога сте виждали куба на Рубик, знаете, че всяка от шестте му страни е покрита с девет квадратчета на един от шестте основни цвята: червен, бял, син, жълт, зелен и оранжев. Специалният вътрешен механизъм позволява на всяко лице да се завърти независимо. Щом лицата се объркат, решаващите пъзела трябва да разберат как да върнат куба на Рубик обратно в оригиналната му конфигурация, а именно всички цветове да са на една и съща страна. Гениалността на куба на Рубик е, че наистина няма нужда от инструкции. Ако представите кодиран пъзел на някой, който никога не го е виждал, той интуитивно знае какво трябва да направи. Въпреки това, всъщност разбирането как да се реши пъзелът е почти невъзможно без инструкции от някой, който го е направил преди. Може би затова този луд пъзел е пленил въображението на милиони хора през годините. В този ред на мисли вие някога успявали ли сте да подредите кубчето на Рубик? Не? Ние също, поне не и до този момент и колкото и да обичаме пъзели, както ви казахме в началото се отказахме от този. А то било толкова лесно – стига да намериш един от правилните начини, които сега ще споделим с вас.

Той е за всеки от вас, който някога е опитвал да нареди кубчето и в крайна сметка се е отказал. Вие можете! Просто изпълнете нашите стъпки и ще видите колко е лесно. И знаете ли, ако ги тренирате някой ден можете да впечатлявате хората с това колко бързо редите кубчето. Можете да подобрите дори рекорда на Колин Бърнс от 5,2 секунди. Той също го реди по формула, която е запомнил – не си мислете, че е чак толкова по-умен от всички вас!

Сега тук кликнете, стъпките проследете и кубчето на Рубик бързо наредете!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град